Jestli si Češi na něco potrpí, tak je to uspokojení mlsných jazýčků. To, že jsme chuťoví mistři, dokazují i výsledky českých kuchařů v zahraničí. Nejaktuálněji se týmu Czech Chefs senzačně zadařilo na Pattaya City culinary cup 2013. Ze světové soutěže v Thajsku si přivezli nejen stříbrné medaile, ale i prestižní cenu veřejnosti.

Členové týmu Czech Chefs už nebyli na Pattaya City culinary cup 2013 poprvé. Podle slov nejzkušenějšího člena týmu, šéfkuchaře restaurace Port62 Radka Roubíčka, měl tým možnost se díky účasti na prestižních kulinářských soutěžích ve světě prosadit. „Poznali jsme systém hodnocení na velkých soutěžích, práci světových týmů, a pak i suroviny, které mají od českých ekvivalentů rozdílné vlastnosti. Napoprvé jsme si vymysleli dezert připravený z želatiny, ale nepočítali jsme, že tam bude želatina rozdílně reagovat. K tomu se přidalo čtyřicetistupňové vedro a celý dezert byl na spadnutí,“ vzpomíná Radek Roubíček.

Letos Czech Chefs uspěli mimo jiné se Salátem z Hard Clam mušlí s Dragon fruits, Mrkvovým krémem s kokosovým mlékem, mušlemi Blood Cockle restovanými se zázvorem a chilli a koprovým knedlíčkem nebo s tapas Smaženou ústřicí s rukolovým salátem. V čem spočívala síla letošních receptů jediného soutěžního týmu z Evropy? „Do asijských receptur vkládáme tradiční evropské prvky a to je pro Thajsko exotické,“ říká Radek Roubíček.

Jak taková soutěž probíhá? Dopředu je přihlášeným týmům sdělen seznam potravin, ze kterých má za úkol na místě připravit 20 porcí salátu, předkrmu, polévky, tapas, tří variant hlavních chodů, dva dezerty a dort. To jsou receptury, které si tým může dopředu naplánovat a vyzkoušet. Mimo to soutěž obsahuje klání v tak zvaném Mystery boxu. Na soutěži si týmy vylosují tajné ingredience, ze kterých musí do patnácti minut sestavit hlavní chod a do hodiny jej podávat. Tuhle disciplínu Češi zvládli s Kuřecími prsy s pistáciovou krustou, dýňovým pyré s vanilkou, ragů z Thai Gourd a espuma z pečených červených paprik.

Radek Roubíček přibližuje, jak probíhá samotné hodnocení v kulinárním světě: „Z počátku má každý tým sto bodů a vzhledem k postupům při práci, způsobu servírování, originalitě receptů a chutí o body přichází. Náš tým letos hodnotil Otto Weibel, Švýcar žijící v Singapuru, ale mezi komisaři byl i Milan Sahánek, první český olympijský komisař a česká kulinární ikona.“

Po samotné soutěži přichází k pokrmům vybraná veřejnost stávající se z politiků, zástupců města a dalších VIP. Právě tahle skupina prohlásila degustaci receptů české kuchyně jako nejlepší a ke stříbrné medaili z rukou odborné poroty si Czech Chefs přivezli i oceňované nejvyšší hodnocení veřejnosti. “Hodnocení veřejnosti je pro velmi cenné,“ říká člen týmu Jan Davídek,“ vždyť naše každodenní práce není o uspokojování speciálních požadavků soutěže, ale o spokojeném hostu restaurací, ve kterých pracujeme.”