Zájem spotřebitelů o nakupování potravin na internetu rok od roku stoupá. Ukazují to nejen údaje o tržbách e-shopů s potravinami, ale také analytici. Zatímco v roce 2010 měla s nákupem potravin on-line zkušenost pouze 3 % spotřebitelů, loni už to byl pětinásobek. Z hlediska celkových tržeb v tomto odvětví se sice stále jedná o malý zlomek, na postupný přesun na internet se však už chystají i zástupci maloobchodu v malých městech a vesnicích.

Čeští spotřebitelé čím dál častěji vybírají potraviny na internetu

Čeští spotřebitelé čím dál častěji vybírají potraviny pomocí několika kliknutí na internetu. Ukazují to data ze studie společnosti Nielsen Admosphere, podle kterých lze stoupající oblibu on-line nakupování pozorovat od začátku roku 2010. Zatímco před sedmi lety měla zkušenost s on-line nakupováním potravin pouhá 3 % obyvatel, loni jejich počet dosáhl pětinásobku. Růst přitom společnost očekává i v letošním roce. Stoupající popularitu internetového nakupování potvrzují i tržby internetového supermarketu Rohlik.cz, které v loňském roce dosáhly na téměř jednu miliardu korun, což znamenalo více než trojnásobný meziroční nárůst. „Zájem o náš e-shop neustále roste, a to kontinuálně od jeho spuštění v roce 2012,“ uvedl za společnost Tesco Stores ČR Václav Koukolíček. Z celkového objemu tržeb v tomto odvětví se však jedná o zanedbatelný zlomek, konkrétně o zhruba jedno procento.

Na vzrůstající popularitu nakupování potravin na internetu se snaží reagovat i zástupci maloobchodu

Na vzrůstající popularitu nakupování potravin na internetu se snaží reagovat i zástupci maloobchodu. „Plánujeme vlastní e-shop, který bude navázán na konkrétní prodejnu v místě bydliště zákazníka. Ten si tak může zboží na prodejně vyzvednout, zkontrolovat, popřípadě dokoupit další. Může si také objednat dovoz zboží do domu, který bude v okolí prodejny, a to s minimálními náklady a jednoduchou logistikou. Díky tomu, že se naše prodejny nejčastěji nachází na vesnicích nebo malých městech, tak odpadne častý problém s dovozem potravin do míst, která jsou vzdálena i několik set kilometrů,“ uvedl Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ. Zároveň tak potvrdil jeden z trendů, které budou podle odborníků typické pro budoucí roky – propojování on-line nákupů a kamenných prodejen, jež by měly sloužit k výdeji objednaného zboží.

Za rostoucí popularitou e-shopů stojí především nedostatek času

Podle Romana Mazáka stojí za rostoucí popularitou e-shopů především nedostatek času ze strany spotřebitelů. „Těch málo volných chvil nechtějí lidé trávit nakupováním v supermarketu. V ideálním případě si ve volném čase v práci zboží objednají a při cestě domů si pak objednávku vyzvednou,“ uvedl. Odborníci na nákupní chování vidí jako hlavní důvod neustálé zlepšování služeb e-shopů s potravinami, jako je například nabídka zboží, které nakupující nenajde v kamenných prodejnách. „Nákup potravin na internetu nabízí zákazníkům řadu výhod – dovážka ve stanovenou dobu až domů nebo pohodlný nákup z obýváku bez front u pokladen. Zákazníci postupně zjistili, že je to bezpečná, rychlá, levná a v řadě případů také nejpohodlnější cesta k získání vybraného zboží či služby. A vzhledem k tomu, že na internetu dnes opravdu můžeme koupit v podstatě cokoliv, bylo by divné, kdyby zde lidé nezačali nakupovat i potraviny,“ uvedla Hana Friedlaenderová ze společnosti Nielsen Admosphere.

Výsledky studie ukazuje, že největší podíl spotřebitelů nakupujících potraviny na internetu lze hledat ve velkých městech.

Výsledky studie E-Commerce, již realizuje společnost Nielsen Admosphere pro Asociaci pro elektronickou komerci, zároveň ukazují, že největší podíl spotřebitelů nakupujících potraviny na internetu lze hledat ve velkých městech. Souvisí to s obtížnou logistikou v případě dovozu do větších vzdáleností a s tím spojenou potřebou zachování čerstvosti potravin. Odborníci zároveň očekávají, že popularita internetového nakupování potravin bude i nadále stoupat. Aby ovšem tento způsob vytlačil klasické nakupování, to zatím nehrozí. „Lidé jídlo stále rádi nakupují sami, vybírají očima, čichem, rukama, zejména čerstvé potraviny, jako je maso, uzeniny, ale i ovoce, zeleninu nebo pečivo. Spousta z nich zkrátka stále upřednostňuje možnost vybrat si vše osobně než pomocí pár kliků na internetu,“ uzavřela Friedlaenderová.

 

Text: Martin Svoboda, PR & Media Manager Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel