Slavnostní předávání certifikátů národní značky kvality KLASA se uskutečnilo 3. prosince na pražském Žofíně v rámci vánočního setkání výrobců kvalitních potravin. Ocenění KLASA převzalo z rukou ministra zemědělství Ing. Petra Bendla celkem pět výrobců.

Národní značka kvality KLASA, která je výrobkům udělována již od roku 2003 usnadňuje spotřebitelům orientaci mezi potravinami a také se snaží edukovat české domácnosti. V současnosti ocenění drží 219 potravinářů za 1225 produktů.

Kdo přibyl do rodiny KLASA?
Drůbežářský závod Klatovy a.s.
– podnik s více než čtyřicetiletou tradicí v oboru zpracování jatečné drůbeže. Do programu národní značky kvality KLASA se Drůbežářský závod Klatovy a. s. aktivně zapojil již v roce 2003 a v současné době je držitelem celkem 19 certifikátů oceněných výrobků, které dodává na český i zahraniční trh. Letos získal závod ocenění KLASA za výrobek Šťavnaté kuře, který ušetří hospodyňkám čas díky praktickému pečicímu sáčku a marinádě, ve které je kuře naloženo.
Mlékárna Hlinsko, a.s. – jejíž historie se píše od roku 1939 a vyráběné produkty jsou dodávány na trh pod tradiční značkou Tatra již od roku 1958. Od roku 2011 patří Mlékárna Hlinsko, a.s. do rodiny Agrofert Holding, a.s. Výrobní sortiment je od prvopočátku téměř stejný, tedy sušená a zahušťovaná mléka. V roce 1994 však byl rozšířen o výrobu trvanlivých mlék plněných do kartonových obalů. Ocenění KLASA získala společnost za Farmářské máslo, které jako jediné na trhu obsahuje 85 % tuku. Díky tomu je jemnější i smetanovější, a tudíž i daleko chutnější.
Společnost Petr Hobža – založená již v roce 1939 manžely Hobžovými, která se zaměřuje na výrobu tradičních brambůrek a v současnosti patří k největším výrobcům této pochutiny, za které jim náleží již 6 certifikátů KLASA. Letos získávají značku národní kvality za Strážnické brambůrky Černý pepře a sůl.
Společnost Procházka, a.s. – která je od roku 2011 členem skupiny Agrofert Holding a.s. V současné době společnost produkuje kvalitní lahůdkářské výrobky pod značkou PAPEI. Značku KLASA získává za Pečenou sekanou, která má vysoký podíl vepřového a hovězího masa, díky čemuž má nezaměnitelnou masovou chuť. Pečená je v konvektomatu v rámci speciálního programu, který zajistí její optimální tepelné opracování a zejména vytvoření typické kůrky.
Uherskobrodská společnost VOMA – datující své počátky k roku 1992. Nyní disponuje dvěma závody v Močidlech a v Uherském Brodě. Výrobky vycházejí z regionální tradice a produkce se zaměřuje na ekologické procesy výroby a úplné odbourání chemie. Společnost VOMA je výjimečná především tím, že žádný z výrobků neobsahuje náhražky mas jako je soja či separát. Kvalitu a výborné vlastnosti všech produktů dokazuje fakt, že společnost je držitelem už čtrnácti certifikátů KLASA. Dalším letos oceněným produktem je Uzená plec ROCHUS, která je ideální k rychlému občerstvení, na obložené mísy a chlebíčky. Další výhodou je, že neobsahuje lepek ani jiné alergeny.

Národní značku kvality KLASA uděluje kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Tuto prestižní značku spravuje od počátku roku 2004 Oddělení podpory značky KLASA Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). V současnosti mohou spotřebitelé nalézt národní známku kvality KLASA na obalech celkem 1225 produktů od 219 českých a moravských výrobců.