Nejvyšší ceny vinic grand cru v Côte-d’Or v Burgundsku se podle francouzské pozemkové agentury Safer v uplynulém desetiletí zdvojnásobily na téměř 14 milionů eur za hektar. Nárůst odpovídá zvyšující se světové poptávce po vínech z tamních nejlepších terroirů a v posledních letech k němu přispívá také vidina vysokých zisků při odkupu vinic bohatými investory. Existují však velké rozdíly v oceňování. Agentura Safer uvedla, že ceny grand cru vinic se v uplynulém roce pohybovaly kolem 2,75 milionu eur za hektar. Někteří realitní agenti se však domnívajíí, že údaje agentury mohou být příliš opatrné. Když Francois Pinault, majitel prvního grand cru statku Château Latour, koupil v loňském roce Clos de Tart v Morey-St-Denis, odhadovalo francouzské periodikum Challenges, že to bylo za více než 200 milionů eur. Clos de Tart má 7,53 hektaru vinic. Poplatek za akvizici nebyl formálně zveřejněn, ačkoli to byla poslední z několika významných investic v regionu. „Začala doba podnikového a miliardářského vlastnictví v Burgundsku,“ napsal Decanter počátkem roku. V regionu se již několik let objevují obavy z toho, co by rostoucí ceny vinic mohly znamenat pro rodinné výrobce vína v souvislosti s francouzskými zákony o převodu vlastnictví pozemků. Zatímco ceny grand cru v Burgundsku stoupaly, zůstávají značné rozdíly mezi špičkou pyramidy a její základnou. Jeden hektar běžné vinice v regionální apelaci Burgundsko měl v roce 2017 nejvyšší cenu 70, 5 tisíce eur – což představuje zhruba 45 tisíc eur před deseti lety – a nejnižší cenu 12,7 tisíce eur podle opatrnějších čísel agentury Safer.

 

Text: Jiří Chum Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel