Celosvětové setkání Slow Food se blíží

autor: | Srp 31, 2012 | Novinky z Gastronomie

Nejvýznamnějším festivalem hnutí Slow Food je každé dva roky se opakující Salone del Gusto a Terra Madre – mezinárodní setkání všech, kteří se zajímají o kvalitní potraviny.

Salone del Gusto;a;Terra Madre společně

Salone del Gusto;a;Terra Madre;se letos poprvé spojují do jedné obrovské akce od;25. do 29. října;v italském Turíně. Akci organizuje;Slow Foodspolečně s;městem Turín, regionem Piedmont a italským ministerstvem zemědělství, potravin a lesnictví. Na programu je nespočet přednášek, degustačních workshopů, kuchařských show, setkání s producenty a výrobci. Letošním slogan „Jídlo, které mění svět“ je vybrán proto, že hlavním letošním tématem bude využití jídla jako klíče k;vyřešení současné světové krize. Pomocí jídla totiž můžeme zlepšit nejen své zdraví, ale i životní prostředí a ekonomiku.

Salone del Gusto a Terra Madre nabídnou účastníkům přehlídku rozmanitosti pokrmů a potravin ze všech kontinentů a spojí malovýrobce a farmáře z;celého světa, kteří se řídí základními principy Slow Food: dobré, čisté a férové jídlo. ;

Tři pavilony veletržního centra Lingotto Fiere nabídnou přehlídku italských potravin a více než 200 výrobků;Slow Food Prezídií,;Terra Madre komunit;a stovky vystavovatelů z;jednotlivých italských regionů. Každý region se zaměří na konkrétní téma, které místní organizace Slow Food v;daném regionu rozvíjí. Apulie se stane místem setkání producentů oliv a obilnin, Lazio se zaměří na zvyšující se zájem o minimalizaci odpadů při vaření, Lombardie věnuje prostor vzdělávání dětí a Sicílie zaměří pozornost na víno a mladé vinaře, kteří používají ekologické a biodynamické postupy pěstování a výroby vína. ;

Olympijská aréna bude hostem;Mezínárodní tržnice, kde budete moci ochutnat stovky jedinečných výrobků, potkat se s;protagonisty sítě Terra Madre, dozvědět se o kampaních Slow Food po celém světě nebo se jen procházet mezi stánky trhovců. Pro návštěvníky všech věkových kategorií budou pořádány hry a;vzdělávací aktivity.

Letošní novinkou na Salone del Gusto a Terra Madre bude;Piazza della Pizza;– přehlídka nejlepších italských výrobců pizzy, kteří používají suroviny ze Slow Food Prezídií.;Street Food;stánky nabídnou kulturně zaměřené autentický způsob „rychlého“ občerstvení bez kompromisů na chuti a kvalitě. V;Enotece;budete moci ochutnat na 1;200 italských vín.

Konferenční program;se zaměří na aktuální problematiku související se změnami klimatu, městským zemědělstvím, obnovitelnými zdroji a mnohými dalšími. Navštívit budete moci také výstavu;Potraviny, které mění svět, která již procestovala francouzský Tours, španělské Bilbao a lotyšskou Rigu. Výstava zahrnuje koláž fotografií potravin z;celého světa, sensorické vzdělávací hry, zeleninovou zahradu pro děti, přehlídku dokumentárních filmů a další vzdělávací aktivity.

Představí se i moravské výrobky;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Tři moravská Slow Food konvivia (Slow Food Pálava, Slow Food Bílé Karpaty a Slow Food Brno) společně se zástupci Zlínského, Olomouckého a Jihomoravského kraje připravili letos rozsáhlou prezentaci kvalitních řemeslných produktů z;Moravy. Na Salone del Gusto se představí například ledová a slámová vína, kozí a kravské sýry – uzené a nakládané v;oleji (farma Hanák, Tvarožná Lhota), medovina;(Farma Jaroš, Tasov), ovocné pálenky (lihovar Žufánek, Boršice u Blatnice), povidla (Jiří Netopil, Břest), domácí paštiky (firma Via Delicia, Zábřeh), přírodní ovocné mošty (farma Mezice, Náklo), Štramberské uši (Jiří Hezký, Kopřivnice) a bylinné likéry (Beskydská likérka, Staré Město u F.M.). Návštěvníci budou moci také ochutnat Olomoucké tvarůžky a produkty z;oskoruší.

Zdroj: Bio-info

;