Pokud by děti měly sestavovat žebříček nejpopulárnějších jídel, určitě by některou z nejvyšších příček obsadily dukátové buchtičky s krémem.

Neobvyklou variantu tohoto tradičního pokrmu vymysleli kuchaři Spa hotelu Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích. Populární pochoutku, na níž si rádi smlsnou děti i dospělí, servírují hostům v hotelové zážitkové restauraci Vyhlídka v rámci nového degustačního menu „Krásy české kuchyně“ doslova vzhůru nohama.

Zatímco krém zbavili obvyklé tekuté konzistence a učinili z něj „pevný“ základ dezertu, jenž připomíná svou konzistencí panna cottu, dukátové buchtičky jsou nastrouhané na křupavou drobenku k dochucení a dekoraci. Dezert je pak doplněn ještě domácí tvarohovou zmrzlinou.

„Únorovým degustačním menu vzdáváme hold tradiční české kuchyni napříč všemi regiony. Chceme hostům ukázat, že moderní gastronomie nemusí být jen o neobvyklých a cizích surovinách, ale že často i díky jednoduchému nápadu lze z klasiky vykouzlit velmi zajímavý pokrm,“ říká šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Nijak nezastírá, že zvláště při přípravě receptu na buchtičky s krémem se inspiroval uměním michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten loni v říjnu hostoval v hotelu Lanterna při Karlovském gastrofestivalu a za asistence místního týmu kuchařů a kuchařek připravoval pro návštěvníky Michelinský oběd a Michelinskou galavečeři.

„Pro nás bylo velmi inspirující při tom sledovat, jak se z obyčejných věcí dá připravit neobyčejný pokrm, když přidáte dobrý nápad. V duchu toho, jak přistupoval Roman Paulus k přípravě dýňového cheescaku, jsme zkusili ztvárnit netradičně buchtičky s krémem. A dle ohlasu hostů i úspěšně. Recept zůstává tajemstvím naší kuchyně, ale můžu prozradit, že je založen na opravdu poctivém žloutkovém krému bez barviv,“ dodal Pavel Václavík, jenž navíc získával další inspiraci od Romana Pauluse při stáži v Alcronu letos v závěru ledna.

Také další chody únorového menu vzdávají hold klasice. „Předkrm v podobě kachní šunky na dýňovém pyré je oslavou české uzenářské tradice, pro kterou byli naši řezníci vždy uznávaní u nás i v cizině. Polévku reprezentuje valašská kyselice v moderním pojetí a hlavním chodem – vepřovou panenkou s růžičkovou kapustou – připomínáme tradici českých zabíjaček,“ doplňuje Pavel Václavík.

Spa hotel Lanterna nabízí menu „Krásy české kuchyně“ až do konce února.

Degustační menu na různá témata se v zážitkové restauraci Vyhlídka střídají každý měsíc dle sezónních surovin. V dalším měsíci přijde na řadu menu „Jarní znovuzrození“ a v dubnu „To nejlepší z Valašska“. Během roku dojde i na pokrmy z chřestu, lesních plodů, dýní, zvěřiny či lanýžů.

www.lanterna.cz

Redakce Gastro&Hotel