Taková čokoláda se vyrábí bez mléka, cukru, přidaných tuků nebo lecitinu, jen a jen z kakaových bobů a sušené třtinové šťávy. Výsledná chuť je tak čokoládová, že se do ní snadno zamilujete na první kostičku. A nemusíte se bát, tahle je tak zdravá, že si ji můžete dopřávat klidně každý den.

Věděli jste, že za první republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě? Že jsme byli čokoládová velmoc? Na tuto tradici se rozhodla navázat Ajala Chocolate, brněnská čokoládová manufaktura – vyrábí čokoládu kombinací moderních a již dávno zapomenutých metod a postupů tak, aby v ní vynikla jedinečná chuť špičkových kakaových bobů. A prvorepublikovou inspiraci nezapřou ani její ručně tištěné obaly studia Calico, jejichž motivy přímo odkazují na čokoládovou tradici první republiky.

“V Ajale máme neskromné přání, aby chuť naší čokolády nadchla zákazníky na první sousto, aby jí propadli. A děláme pro to maximum. Vyrábíme ji  z nejlepších dostupných kakaových bobů, ručně, pomalým a šetrným způsobem, díky čemuž si zachovává maximum chuti kakaových bobů a k tomu spoustu zdraví prospěšných látek. A proto si ji můžete dopřávat bez výčitek svědomí klidně každý den. Není to totiž přeslazená cukrovinka, ale výživný a strašně dobrý pokrm bohů,” vysvětluje s mírnou nadsázkou Filip Teplý, spoluzakladatel brněnské čokoládové manufaktury Ajala Chocolate.

Čokoláda Ajala neobsahuje nic jiného než kakaové boby těch nejchutnějších odrůd a sušenou třtinovou šťávu (panelu). Nic dalšího. Žádný cukr, žádné mléko, žádný lecitin pro zjemnění, nic co znáte z běžně dostupných čokolád. Za 95 korun si tak můžete dopřát čokoládu, která snese srovnání se světovou čokoládovou špičkou.

Jak tedy čokolády Ajala chutnají? Na první kousnutí ucítíte jemně hořké až kyselé tóny typické pro kakaové boby. Její chuť je výraznější a tak nějak opravdovější, než jste u čokolády zvyklí. A co je nejlepší – chuť vám na jazyku zůstane dlouho po tom, co sníte poslední kousek. Není to takový ten podvodník, co vás nutí brát si další a další čtvereček…

Na výběr máte u Ajaly z deseti druhů čokolád. Všechny jsou v kvalitě BIO a chutnají tak, jak chutnala čokoláda předtím, než se stala přeslazeným zákuskem na pultech supermarketů:

  • Tmavá čokoláda: 70% svíravě sladkokyselá čokoláda z výběrových kakaových bobů.
  • S mořskou solí: Sůl vyzdvihne ovocnost čokolády tak, že vás dostane na první ochutnání.
  • S pepřem: Indiáni ho do čokolády přidávali běžně a věděli dobře proč, jeho chuť v kombinaci s čokoládou je návyková.
  • S chilli: Ostrá chuť dodá sladké čokoládě chuť, kterou byste u sladkostí nehledali.
  • S mandlemi: Kombinace s jemnými oříšky potěší klasiky.
  • S pekanovými ořechy: Rostou tam, kde kakao, a proto spolu tak krásně ladí.
  • S vlašskými ořechy: Tohle spojení s typicky českými ořechy vás překvapí.
  • S kakovými nibsy: Nibsy jsou nerozemleté kousky kakaových bobů, které do úst při křupnutí rozlijí koncentrovanou čokoládovou chuť.
  • S kávou: Vznikla ve spolupráci s pražírnou doubleshot a ochutnáte v ní spojení výběrové keňské kávy a výběrové čokolády.
  • Rustikální: Specialita značky Ajala.  Tahle čokoláda křupe. Třtinová šťáva v ní totiž není dokonale propojená s kakaem, takže máte chvilku na to zjistit, jak chutná čisté kakao a čistá třtinová šťáva, než se v teple úst spojí.

Kde koupit čokoládu Ajala, najdete na www.ajala.cz, kde brzy přibude i eshop. V běžné síti ji koupíte v prodejnách Sklizeno nebo na www.rohlik.cz a na mnoha dalších místech po celé ČR. Stojí od 95 Kč za 45gramovou tabulku.

Redakce Gastro&Hotel