Údaje o trhu s biopotravinami jsou v ČR dostupné od roku 2005. Od té doby biotrh zaznamenal jak enormní nárůst v letech 2005–2008, tak stagnaci v letech 2009–2010, způsobenou zejména snížením poptávky ze strany zákazníků, kteří se v důsledku ekonomické krize vrátili k nákupu konvenčních potravin. Opětovné oživení zájmu o biopotraviny přišlo v roce 2011 a od té doby trvá.

Podle poslední Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2015, zveřejněné ÚZEI v dubnu 2017, vyplývá následující:

  • Celkový obrat s biopotravinami českých subjektů včetně vývozu dosáhl v roce 2015 přibližně 3,73 mld. Kč – z toho zhruba 40 % (1,48 mld. CZK) činil export, domácí spotřeba biopotravin dosáhla 2,25 mld. Kč (nárůst o 11,4 %).
  • Průměrná roční spotřeba na obyvatele vzrostla na 213 Kč (191 Kč v roce 2014).
  • Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů dosáhl 0,8 % (0,7 % v roce 2014).
  • Hlavní kategorií biopotravin s největším objemem prodejů je dlouhodobě kategorie „Ostatní zpracované potraviny“ (37% podíl, přičemž polovinu tvoří hotové pokrmy typu dětských výživ a zpracovaná káva a čaj), následuje „Mléko a mléčné výrobky“ (20 %) a „Ovoce a zelenina“ (13 %).
  • Nejvíce biopotravin nakoupí čeští spotřebitelé v maloobchodních řetězcích (46 %, 1,04 mld. Kč), na druhém místě pak prostřednictvím drogérií (15 %) a v prodejnách zdravé výživy a biopotravin (14 %).
  • Biopotraviny z dovozu dosahují až 62 %, zahrneme-li pouze finální biopotraviny, dosahoval dovoz 39 % maloobchodního obratu.

 

Zdroj: ČTPEZ, Andrea Hrabalová, BIO-INFO

Foto: Archiv Gastro&Hotel

Redakce Gastro&Hotel