Názory na BIO vína se rozcházejí. Od těch velmi pozitivních, které vyzvedávají šetrné hospodaření a soulad s přírodou, až po ty, které s úšklebkem říkají, že konvenční zemědělec stříká ve dne a BIO zemědělec v noci. Pojďme trochu poodhrnout oponu…

Byly doby, kdy na všech vinicích bylo na pohled vše uspořádané. Meziřadí zoraná, nikde ani stéblo travičky či plevele. Hroznů bylo na hlavě nepočítaně a listy se zelenaly. Na pohled zem oplývající mlékem a strdím, jenže…

Syntetická výživa

Negativa herbicidního hospodaření řešíme dodnes. Půda byla doslova devastována na dlouhá desetiletí dopředu a z jediné rostoucí plodiny – révy vinné – se zemědělec snažil vytěžit maximum. Výjimkou nebyly úrody okolo 4 či 5 kg z jedné hlavy, samozřejmě podporované syntetickou výživou do půdy i na list a chráněné neuvěřitelným množstvím postřiků. Hrozny vyrostly, částečně i uzrály, ale šťáva byla plná reziduí kdečeho a životnost vinice se zkrátila na 15 let.

Chtělo by se říci, že tato doba je už dávno pryč, že dobře víme, jak takové hospodaření půdě ubližuje a jak moc je dlouhodobě neudržitelné. Opak je pravdou. Zajeďte se v létě podívat do vinařských oblastí a na první pohled poznáte, jak je vinice obhospodařovaná. BIO vinice jsou celé zelené, plné života z rostlinné i živočišné říše. Většinu vinic najdete v integrované produkci – jakémsi přemostění mezi herbicidním hospodařením a BIO. Sama integrovaná produkce je rozdělena do několika kategorií – právě podle stupně ochrany přírody.

 BIO víno v restauraci

Otázka, zda mít či nemít BIO víno v nabídce restaurace má řadu pro i proti. Asi nejvýznamnějším hlasem proti může být cena. Většinou jsou BIO vína dražší, než vína konvenčních vinařů, ale rozdíly nemusí být již tak velké, jako v minulosti. Stačí jen pátrat… Plusem bude určitě působení na stále se zvětšující skupinu vyznavačů BIO životního stylu, ale to by pak mělo být spojeno s nabídkou i dalších BIO produktů v restauraci. Největším plusem by mohl být náš vlastní příspěvek k ochraně životního prostředí naší již tak hodně zkoušené planety. Malým bonusem navíc může být i to, že většina BIO vinařů vyrábí vína bez jakýchkoliv živočišných prvků a proto mohou být považována za veganská. I tato skupina obyvatel nám intenzivně roste.

 

Text: Branko Černý Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel