Gastronomické provozy certifikované bio objevují pomalu. Biopotraviny si lidé kupují hlavně v maloobchodních řetězcích, prodejnách zdravé výživy a čím dál častěji míří pro bio přímo k sedlákům a farmářům.

Provozovatelé restaurací z certifikovaných bio surovin pokrmy příliš často nezhotovují. V České republice se prostřednictvím gastronomických provozů dostane ke spotřebitelům méně než 1 % biopotravin. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců chce zintenzivnit spolupráci s provozovateli restaurací a situaci změnit. Kromě BIO jídel by se v nápojových lístcích měla objevovat i biovína.

„Restaurace, které kladou důraz na kvalitní suroviny, by neměly tuzemské biopotraviny míjet. V okamžiku, kdy provozovatel veřejného stravovacího zařízení naváže spolupráci například s místní ekologickou farmou, může si být kvalitou za dobrou cenu jistý. Navíc může pružně reagovat na sezónní produkty obohacením jídelního lístku,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Hosté také ocení, když ví, z jakého masa kuchař jídlo uvařil a kde rostly třeba brambory.

Certifikované BIO restaurace se zatím dají v České republice spočítat na prstech. Ačkoliv například v Praze je řada podniků, které nabízejí pokrmy uvařené z BIO surovin, proces certifikace ještě nepodstoupily. „Možnosti certifikace zařízení veřejného stravování využilo zatím pouze šest provozoven, a z toho čtyři BIO restarace se nacházejí v Brně,“ potvrdil Milan Berka, ředitel KEZ o.p.s., kontrolní organizace, která jako jediná v ČR bio stravovací zařízení certifikuje.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vidí ve zvýšení podílu biopotravin v nabídce stravovacích zařízení příležitost pro propojení bio producentů a spotřebitelů, kteří chtějí kvalitní jídlo s jasným původem. Menu v bio kvalitě a nabídka BIO vín se ve vybraných restauracích objeví v září, a to i díky podpoře Vinařského fondu ČR. Zároveň PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců připravuje kurzy pro zájemce o provozování BIO restaurací, které budou především prakticky zaměřené. První vzdělávací semináře se uskuteční v Pardubickém kraji.

Zdroj: Svaz ekologických zemědělců a Bio-Info

Redakce Gastro&Hotel