Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) a společnost HASAP GASTRO Consulting připravily pravidla pro výběr firem, které provozují bezpečný catering. Cílem je zajistit lepší orientaci pro zákazníky. Catering – tedy dodávka banketových akcí „přes ulici“ je službou, která by měla splňovat náročná hygienická kritéria. Zanedbání kontroly kritických bodů při dopravě a manipulaci ;s pokrmy mimo hotelovou nebo restaurační kuchyň může vážně ohrozit zdraví zákazníků následnou kontaminací, případně nedodržením teplotních podmínek pro skladování a přepravu.

AHR ČR a společnost HASAP GASTRO Consulting již šestým rokem provádí hygienický audit a certifikaci firem, které poskytují cateringové služby dodavatelsky. Společnosti, které projdou úspěšně tímto auditem, garantují svým zákazníkům dodržování zpřísněných hygienických norem nad rámec zákonných povinností a tím garanci nejvyšší kvality bezpečnosti. Příprava pokrmů podléhá stejně náročným podmínkám, jako například příprava cateringu pro letecké společnosti. Celkem je podle těchto kritérií certifikováno 17 špičkových firem v;celé republice, přičemž některé z;nich se každým rokem opakují. Přesný soupis a informace o bezpečném cateringu jsou k;dispozici na webu www.ahrcr.cz . Každá společnost musí před udělením certifikátu projít velmi detailním a náročným auditem technologických postupů a vybavení. Certifikace musí být každý rok obnovována po provedení auditu.

Ve čtvrtek 11. srpna 2011 převzaly certifikát tyto společnosti:

Clarion Congress Hotel Ostrava

Clarion Congress Hotel Prague

GIQ.CZ s.r.o. – Prosek Point Praha

GOLEM s.r.o.

GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary a.s.

FRENCH-REST spol. s;r.o. – Obecní dům

Hotel Diplomat, Praha

Hotel InterContinental Praha

Letiště Praha a.s.

Park Holiday Praha – Benice

Středisko společných činností AV ČR, v.v.i. – Zámek Liblice

Vyšehrad 2000, a.s.