Varna, spilka, sklep. Postup, který předchází každému poctivému ležáku. Postup, který je základem neuspěchaného, skutečného piva. V Benešově už 125 let drží ruční výrobu a i ve 21. století nepodléhají obalovým trendům. Například plechovky, které jsou k pivu mimořádně nešetrné, tady nenajdete. Vlajkovou lodí pivovaru je dvanáctka, světlý ležák Premium, který vyniká zlatavou barvou s plnou sladovou chutí a vůní s jemnou harmonickou hořkostí a silným řízem. Klasické ležáky doplňují pivní speciály, třeba patnáctka d’Este nebo výrazný Vídeňský ležák. V posledních letech rovněž přibyly dvě novinky, vařené ve spolupráci s Univerzitou Karlovou: svěží čtrnáctka Pěkný číslo a nealkoholické pivo Slušné číslo. Benešovský pivovar se pyšní i výrobou bezlepkového piva, které vyrábí ve dvou variantách: bezlepkový ležák Premium 12 % a alternativou v nealkoholické podobě.

A co považuje jednatel pivovaru Petr Dařílek za největší úspěch Ferdinanda? „Že se nám už 125 let daří vařit pivo, jak má. Věnujeme mu dostatek času a jeho kvalitu nesnižujeme na úkor rychlosti či objemu produkce. Ctíme výrobní postupy, které zavedl arcivévoda František Ferdinand d´Este. Vystavěl pivovar na spodně kvašená piva, tedy ležáky plzeňského typu, vařené klasickým postupem a toho se držíme dodnes. Ostatně právě na ležácích se pozná, zdali vskutku umíte vařit pivo.“

Přijďte ochutnat výběrová piva na Den otevřených dveří, který se koná 27. května 2022. Nebo zajděte do jednoho z podniků, kde benešovské pivo čepují. Každý všední den je hned vedle pivovaru rovněž otevřena pivovarská prodejna. Tak na dalších 125 let nešizeného piva!

Redakce Gastro&Hotel