Spojením pradávných přírodních principů s moderními poznatky a možnostmi vznikl unikátní projekt Rybí zahrada. Farma sídlící nedaleko Prahy, jež využívá systému aquaponie, tedy chovu ryb propojeného s pěstováním rostlin, nabízí spoustu výhod provozovatelům restaurací i běžným zákazníkům. Kvalitní čerstvé ryby, zeleninu a další produkty lze objednat prostřednictvím e-shopu, kde je možné zvolit i formu předplatného. Produkci Rybí zahrady nabízí od ledna 2023 také historicky první pražské aquaponické Bistro Rybí zahrada. Díky aquaponii je čerstvost surovin zaručena po celý rok, bez vlivu sezónnosti a veškeré produkty jsou značně výživově přínosné.

Rybí zahrada, která se nachází v Lážovicích, využívá jako první v České republice recirkulačního systému pěstování rostlin a chovu ryb. Tento uzavřený ekosystém výrazně prospívá životnímu prostředí, neboť zaručuje až 95% úspory vody oproti běžnému zemědělství, podstatně menší nároky na užitnou plochu, pouze přírodní procesy bez špetky chemie a zcela minimální uhlíkovou stopu. Aquaponické zemědělství bývá nazýváno farmařením budoucnosti či pro budoucnost, neboť vychází ze symbiózy chovu ryb s pěstováním rostlin. „Kdyby všichni přistupovali k chovu ryb jako my, zachránily by se vodní zdroje a lidstvo by bylo nakrmeno,“ říká Jan Dušek, jeden ze zakladatelů Rybí zahrady o tom, proč vidí aquaponii jako cestu k udržitelné budoucnosti. Voda obohacená rybím „hnojivem“ slouží jako výživa pro rostliny, jejichž kořenový systém vodu čistí a ta se pak vrací zpět k rybám. Takto lze pěstovat zeleninu v několika patrech a bez nutnosti využití zeminy.

Nová éra rychlého občerstvení

Lokální a celoročně stabilní produkci, jež je zcela nezávislá na vnějších podmínkách, si zákazníci mohou dopřát hned několika způsoby. Od ledna letošního roku započala farma novou éru tzv. fast-slow foodu v prvním pražském aquaponickém Bistru Rybí zahrada. Milovníkům ryb, kteří se chtějí stravovat rychle, avšak vědomě, dopřejí v Praze na Kulaťáku vždy čerstvé pochoutky. Další pobočky by měly postupně následovat, aby si kvalitní, čerstvé a vysoce nutričně bohaté rybí speciality mohli dopřát lidé po celé republice. „Rádi bychom v našem bistru lidem nabídli vysoce kvalitní stravu s dohledatelným původem. Naší vizí na letošní rok je otevřít více obdobných bister, v nichž bychom mohli i nadále kontrolovat maximální kvalitu pokrmů. Receptury všech jídel nám připravil šéfkuchař Zdeněk Křížek ze Sensa Fine Food Bistro, lidé si tak z našeho stánku odnesou jídlo jako ze špičkové restaurace,“ dodává Jan Dušek k vizi nově otevřeného Bistra Rybí zahrada v pražských Dejvicích.

Od zákazníka k akcionáři

Úspěšně funguje také prodej prostřednictvím e-shopu, kde je možné zakoupit jednotlivé produkty z farmy, připravené FishBoxy či zvolit formu předplatného, kdy zákazníci získají pravidelný přísun ryb a zeleniny v intervalech nastavených dle vlastních preferencí. „Chtěli jsme přijít na trh s něčím novým, s produktem, který zákazníkovi ušetří čas i peníze. Vznikla tak myšlenka předplatného z farmy. Balíčky jsme dotáhli opravdu k dokonalosti. Zákazník si může vybrat hned ze tří různých intervalů a z obsahu jednoho předplatného si dá čtyřčlenná rodina dvě večeře. Mysleli jsme přitom i na „odpad“, proto je krabice navržena tak, aby našla v domácnosti další využití,“ doplňuje Jan Dušek komplexnost balíčků úspěšného předplatného. K dispozici mají zákazníci rovněž věrnostní program Zlatá rybka, který jim dává možnost získat kousek Rybí zahrady. „Věrnostním programem Rybí zahrada nabízí zákazníkům nejen možnost zajistit si zdravou a zcela čerstvou kvalitní produkci potravin v této zrychlené době, ale také příležitost podílet se na utváření a zlepšování produkce samotné farmy,” upřesňuje Martin Řezáč, hlavní investor ze skupiny Meriton.

Aquaponickým farmařením k lepšímu životu

Budoucnost Rybí zahrady vidí Jan Dušek tak, že u každého většího města se bude nacházet aquaponická farma, aby koneční konzumenti nebo i restaurace a hotely měli vždy k dispozici vysoce kvalitní čerstvé potraviny z ekologického zemědělství. Ryby jsou vybírány tak, aby měly co největší tržní potenciál a maximální nutriční přínosy pro člověka. Důraz farma klade především na to, aby produkt zůstal lokální a udržitelný. Vše je tedy vždy čerstvé a na rozdíl od dovážených produktů tyto neobsahují žádné mikroplasty či jiné škodliviny. Pravidelné testy z dvou nezávislých laboratoří prokazují, že ryby z Rybí zahrady obsahují vyšší hodnoty u zdraví prospěšných látek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, nežli je tomu u dovážené a masové produkce.

Více na www.rybizahrada.cz

Redakce Gastro&Hotel