
Co se bude dít, když vás Francouz pozve na apéro? Nebojte se, půjde o aperitiv, francouzsky hovorově apéro. Je to nápoj podávaný za účelem navození chuti k jídlu. Ve francouzské kultuře je aperitiv pevně zakotven, dokonce by se dalo říct, že se jedná o kulturní instituci.
Inspirace pro apéro
Co tedy podávat během aperitivu? Začít se může u nenáročného ̶ čipsy a buráky. Pokud lupínky, tak to chce ale s fantazií např. ty ze zeleniny nebo barevných odrůd brambor. Vyrábějí se i mrkvové, z řepy nebo pastiňáku. Buráky zase mohou vystřídat méně všední ořechy, jako para, kešu, mandle nebo pistácie. Ty se dají vylepšit, když se opečou za použití koření dle vlastního výběru.
U sýrů hosté určitě rádi ochutnají nějaký méně známý kousek jako překvapení. Nedílnou součástí občerstvení jsou různé uzeniny a paštiky. Kromě paštiky se můžou mazat také pasty a pomazánky. Oblíbená je tapenáda, jihem vonící pomazánka z oliv. Podobně existuje také pasta z kaparů nebo ančoviček.
Co se týče postupu servírování během apéra, začíná se slaným občerstvením, a nakonec něco sladkého ̶ čokoládové speciality, ovoce, sladké minikoláčky, makronky, v karamelu obalené ořechy a další.
Sýry
- Sýr s měkkým až tekoucím středem jako Brie nebo Camembert
- Sýr, kterému nikdo neodolá ̶ Comté
- Tvrdý kozí nebo ovčí sýr
- Něco ostřejšího jako Roquefort
- Překvapující: čerstvý kozí sýr obalený v kouscích sušeného ovoce, zeleném pepři nebo provensálských bylinkách
- Sýrový dip k namáčení krekrů a zeleninových kousků
Uzeniny
- Sušená šunka na velmi tenké až průhledné plátky třeba Jambon de Bayonne
- Pár koleček klobásy nebo francouzských saucissonů
- Poctivá paštika
- Vepřové rilletky
- Šunka od kosti
Zelenina
- Na hranolky nakrájená mrkev, okurka nebo řapíkatý celer
- Cherry rajčátka
- Cizrnový humus
- Pasta z červené řepy nebo kaviár z lilku
- Kyselé okurčičky, cibulky a jiné pickles
Malá překvapení
- Trochu fíkové marmelády, ta se báječně snoubí např. s kozím sýrem
- Olivy zelené, černé i fialové
- Něco málo sušených meruněk a datlí
- Pár plátků jablka nebo kuličky hroznového vína
Co k tomu
- Krajíce poctivého žitného chleba
- Bageta
- Slané tyčky nebo grissini
- Pečivo, bulky s ořechy nebo sušeným ovocem
- Různé krekry a křupavé chlebíčky
Někdo to rád teplé…
Pro apéro se hodí i pár teplých kousků. Třeba takový slaný koláč quiche stačí ohřát a nakrájet na menší kousky. Oblíbený je také slaný cibulový koláč, na jihu přezdívaný pissaladière. Hvězdou aperitivu je listové těsto. Připraví se z něj například jednoduchý tarte aux tomates, rajčatový koláč. Rozválené listové těsto se jednoduše pomaže kvalitní hořčicí, nejlépe dijonskou, celá plocha se bohatě ozdobí kolečky rajčat, přidá se pár kaparů a dá se na patnáct minut zapéct. Podobně se připraví také šneci z listového těsta. Na plát lehce pomazaný sezamovou pastou tahini se přidá pár tenkých plátků sušené šunky. Těsto s tenkou vrstvou náplně se zaroluje do ruličky a nechá pár minut zatuhnout v mrazničce. Nakrájením na 1 centimetr široká kolečka vzniknou šneci, kteří se v troubě krásně rozpečou. Tahini nahradí obyčejná sezamová semínka, která navíc šneky hezky ozdobí. Sezam může vystřídat i rajčatová pasta.
Text: Barbora Boháčková Foto: Archiv