Co se bude dít, když vás Francouz pozve na apéro? Nebojte se, půjde o aperitiv, francouzsky hovorově apéro. Je to nápoj podávaný za účelem navození chuti k jídlu. Ve francouzské kultuře je aperitiv pevně zakotven, dokonce by se dalo říct, že se jedná o kulturní instituci.  

Inspirace pro apéro

Co tedy podávat během aperitivu? Začít se může u nenáročného  ̶  čipsy a buráky. Pokud lupínky, tak to chce ale s fantazií např. ty ze zeleniny nebo barevných odrůd brambor. Vyrábějí se i mrkvové, z řepy nebo pastiňáku. Buráky zase mohou vystřídat méně všední ořechy, jako para, kešu, mandle nebo pistácie. Ty se dají vylepšit, když se opečou za použití koření dle vlastního výběru.

U sýrů hosté určitě rádi ochutnají nějaký méně známý kousek jako překvapení. Nedílnou součástí občerstvení jsou různé uzeniny a paštiky. Kromě paštiky se můžou mazat také pasty a pomazánky. Oblíbená je tapenáda, jihem vonící pomazánka z oliv. Podobně existuje také pasta z kaparů nebo ančoviček.

Co se týče postupu servírování během apéra, začíná se slaným občerstvením, a nakonec něco sladkého  ̶  čokoládové speciality, ovoce, sladké minikoláčky, makronky, v karamelu obalené ořechy a další.

Sýry

  • Sýr s měkkým až tekoucím středem jako Brie nebo Camembert
  • Sýr, kterému nikdo neodolá  ̶  Comté
  • Tvrdý kozí nebo ovčí sýr
  • Něco ostřejšího jako Roquefort
  • Překvapující: čerstvý kozí sýr obalený v kouscích sušeného ovoce, zeleném pepři nebo provensálských bylinkách
  • Sýrový dip k namáčení krekrů a zeleninových kousků

Uzeniny

  • Sušená šunka na velmi tenké až průhledné plátky třeba Jambon de Bayonne
  • Pár koleček klobásy nebo francouzských saucissonů
  • Poctivá paštika
  • Vepřové rilletky
  • Šunka od kosti

Zelenina

  • Na hranolky nakrájená mrkev, okurka nebo řapíkatý celer
  • Cherry rajčátka
  • Cizrnový humus
  • Pasta z červené řepy nebo kaviár z lilku
  • Kyselé okurčičky, cibulky a jiné pickles

Malá překvapení

  • Trochu fíkové marmelády, ta se báječně snoubí např. s kozím sýrem
  • Olivy zelené, černé i fialové
  • Něco málo sušených meruněk a datlí
  • Pár plátků jablka nebo kuličky hroznového vína

Co k tomu

  • Krajíce poctivého žitného chleba
  • Bageta
  • Slané tyčky nebo grissini
  • Pečivo, bulky s ořechy nebo sušeným ovocem
  • Různé krekry a křupavé chlebíčky

Někdo to rád teplé…

Pro apéro se hodí i pár teplých kousků. Třeba takový slaný koláč quiche stačí ohřát a nakrájet na menší kousky. Oblíbený je také slaný cibulový koláč, na jihu přezdívaný pissaladière. Hvězdou aperitivu je listové těsto. Připraví se z něj například jednoduchý tarte aux tomates, rajčatový koláč. Rozválené listové těsto se jednoduše pomaže kvalitní hořčicí, nejlépe dijonskou, celá plocha se bohatě ozdobí kolečky rajčat, přidá se pár kaparů a dá se na patnáct minut zapéct. Podobně se připraví také šneci z listového těsta. Na plát lehce pomazaný sezamovou pastou tahini se přidá pár tenkých plátků sušené šunky. Těsto s tenkou vrstvou náplně se zaroluje do ruličky a nechá pár minut zatuhnout v mrazničce. Nakrájením na 1 centimetr široká kolečka vzniknou šneci, kteří se v troubě krásně rozpečou. Tahini nahradí obyčejná sezamová semínka, která navíc šneky hezky ozdobí. Sezam může vystřídat i rajčatová pasta.

 

Text: Barbora Boháčková Foto: Archiv