Rozhodli jsme se vyhlásit anketu, která se bude od ostatních zásadním způsobem lišit. Především tím, že nebude laická, nýbrž odborná. A na rozdíl od jiných podobných soutěží (například vyhlašování Kuchaře roku, pořádané Asociací kuchařů a cukrářů od roku 1995) vítěze nevybere porota složená ze samotných gastronomů, nýbrž osobnosti, které mají největší přehled o současné situaci v české gastronomii: labužníci z řad novinářů a lidé píšících o kulinářství.

Naším vzorem byla anketa, kterou každý rok vyhlašuje redakce německého časopisu Der Feinschmecker. Výsledky této ankety mají v Německu veliký ohlas a jsou považovány za prestižní. Postupovali jsme obdobně jako naši němečtí kolegové. Oslovili jsme 40 gastronomických odborníků, kteří o jídle a restauracích píší – tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách. Požádali jsme každého z nich, aby sestavil svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších kuchařů roku 2013. Mělo jít výhradně o české kuchaře a kuchařky, kteří pracovali v uplynulém roce v některé restauraci na území České republiky. Měla být oceněna jejich kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.

Z oslovené čtyřicítky odpovědělo 29 hlasujících. Rozhodli jsme se (a hlasujícím předem zaručili), že jména hlasujících nebudeme zveřejňovat, abychom získali jistotu absolutní objektivity. Seznam jmen, stejně jako jednotlivé hlasovací lístky, však redakce archivuje.

Ačkoli jsme přesně určili, jakým způsobem se má hlasovat, přece jen se někteří z hlasujících dopustili drobných chyb – především proto, že zařadili do žebříčku i zahraniční kuchaře. Tyto hlasy jsme však museli vyřadit – body určené zahraničním kuchařům tedy propadly. Ze zahraničních kuchařů se nejčastěji objevovala jména Paul Day, Ricardo Lucque a Shahaf Shabtay.

Sčítání proběhlo obvyklým způsobem: první dostal deset bodů, poslední bod jeden. Rozhodli jsme se, že v konečném součtu uvedeme body pouze u první desítky. Zde najdete všechna jména, tedy i těch kuchařů, kteří získali jediný bod. Považujeme to za zajímavé, protože každého kuchaře, který dostal nějaký bod, může tato zmínka povzbudit – a upozornit na restauraci, kde pracuje. Výčet kuchařů a restaurací byl nakonec velice široký a potěšilo nás, že počet takových lidí a takových podniků se rok od roku zvyšuje.

Zlatý kuchař 2013

  1.    Oldřich Sahajdák, La Degustation                           144
  2.    Roman Paulus, Alcron                                               139
  3.    Jan Punčochář, Le Terroir                                        105
  4.    Jiří Štift, Essensia Mandarin                                      89
  5.    Miroslav Kalina, Kalina                                             75
  6.    Pavel Sapík, U zlaté studny                                        64
  7.    Jaroslav Sapík, U koně Klokočná                              63
  8.    Richard Fuchs, CottoCrudo                                       60 
  9.    Zdeněk Pohlreich, Cafe Imperial a Divinis               55 
  10.    Jan Horký, Franc. Restaurace v Obecním domě      52
  11.    Michal Göth, Miuri Čeladná                                     48
  12.    Jiří Král, Aureole                                                     42
  13.    Miroslav Grusz, Aromi                                           37
  14.    Titus Eliáš, Na konci                                              34
  15.    Radek David, La Veranda a Babiččina zahrada      32
  16.    Marek Raditsch, Kampapark                                   30
  17.    Václav Frič, Na pekárně                                          25
  18.    David Šašek, Coda                                                  21
  19.    Miroslav Kubec, Zlatá Praha                                  20
  20.    Tomáš Reizinger, Na Jitrách Semice                     19
  21.    Jaroslav Zahálka, Mood                                         18
  22.    Marek Fichtner, Kempinski                                   19
  23.    Martin Svatek, Goldie Tábor                                 16
  24.    Petr Hajný, Chagall´s                                             16
  25.    Roman Dolejš, La Gare                                        15
  26.    Richard Šusta, Suterén                                           14
  27.    Robert Loos, Elegantes                                          13
  28.    Radek Šubrt, Amede                                              13
  29.     Dušan Jakubec, Prosecco                                       12
  30.     Patrik Bečvář, Zlatá Praha                                     12
  31.     Petr Fučík, Koishi Brno                                        12
  32.     Jan Štěrba, Chateau Mcely                                    10
  33.     Martin Jandík, Kavárna Lobkowického paláce     10
  34.     Petr Abramovič, Slowpec Líšnice                         10
  35.     Marek Šáda, Mlýnec                                               9
  36.     Petr Kunc, V Zátiší                                                 9
  37.     Milan Urbánek, Palazzo Hotel Barceló Brno         9
  38.     Jan Pípal, Vinohradský Parlament                          9
  39.     Miroslav Kuchař, Diana                                         9
  40.     Pavel Mencl, Kastrol                                              8
  41.     Eva Gajdošík, Zámek Napajedla                            8
  42.     Tomáš Stehlík, Ke Tvrzi Předboj u Panenských Břežan     7
  43.     Pavel Mareš, Tři knížata Jihlava                            7
  44.     Miroslav Růžička, Chez Miro Pardubice               7
  45.     Tomáš Sysel, Alchymist                                        7
  46.     Tomáš Levý, Cafe Fara Kletnice                           6
  47.     Martin Liška, Amuse Restaurant Golf Hodkovičky        6
  48.     Daniel Popelka, Katr                                               6
  49.     Vlasta Lacina, Čestr                                               6
  50.     Jiří Nosek, Zdenek´s Oyster Bar                            6
  51.     Milan Kladívko, Promenáda Karlovy Vary            5
  52.     Pavel Drdel, Hai Strakonice                                    5
  53.     Jan Kaplan, Pavillon Brno                                       5
  54.     Marek Hora, Zeke Plzeň                                          5
  55.     David Prášek, Miminoo                                          4
  56.     Přemek Forejt, Koishi Brno                                     4
  57.     Lukáš Kanta,  U zeleného stromu Nepomuk           4
  58.     Antonín Sahulka, Aldente                                       4
  59.     Miloš Fojt, RGB Bar&Grill                                     3
  60.     Tomáš Černý, La Finestra                                       3
  61.     Lukáš Nevyjel, Nota Bene                                      3
  62.     Daniel Struna, La Casa Argentina                         3
  63.     Jan Souček, La Strada Ristorante                            3
  64.     Michal Prachař,  Borgo Agnese Brno                     3
  65.     Ondřej Kynčl, Cafe de Paris                                     3
  66.     David Böhm, Medité Mariánské Lázně                     2
  67.     Dalibor Navrátil, Bonanza Kyjov                              2
  68.     Jaroslav Fišer, Solnice České Budějovice                 2
  69.     Jindřich Čáp, Club hotel Daliborka                            2
  70.     Martin Hnilička, George Steakhouse                         1
  71.     Daniel Viktorin, Borgo Agnese Brno                         1
  72.     Tomáš Novotný, Cafe 77                                            1
  73.     Václav Košnář, Farma Košík, Tuchom u Nymburka  1
  74.     Jakub Škaroupka, Pavillon Brno                                  1
  75.     Jaroslav Černý, Angus Soběsuky                                 1
  76.     Ivo Růžička, Švejk Tivoli Plzeň                                   1
  77.     Josef Matějček, Červená tabulka                                  1
  78.     Martin Havel, Bellavista                                               1
  79.     Zdeněk Marcin, Bonanza Kyjov                                   1
  80.     Petr Láznička, Park Golf Klub Roudnička                   1
  81.     Hynek Vávra, Hliněná bašta Průhonice                        1
  82.     Dušan Mackovič, Jalta                                                  1

Redakce Gastro&Hotel