Rozhodli jsme se vyhlásit anketu, která se bude od ostatních zásadním způsobem lišit. Především tím, že nebude laická, nýbrž odborná. A na rozdíl od jiných podobných soutěží (například vyhlašování Kuchaře roku, pořádané Asociací kuchařů a cukrářů od roku 1995) vítěze nevybere porota složená ze samotných gastronomů, nýbrž osobnosti, které mají největší přehled o současné situaci v české gastronomii: labužníci z řad novinářů a lidé píšících o kulinářství.
Naším vzorem byla anketa, kterou každý rok vyhlašuje redakce německého časopisu Der Feinschmecker. Výsledky této ankety mají v Německu veliký ohlas a jsou považovány za prestižní. Postupovali jsme obdobně jako naši němečtí kolegové. Oslovili jsme 40 gastronomických odborníků, kteří o jídle a restauracích píší – tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách. Požádali jsme každého z nich, aby sestavil svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších kuchařů roku 2013. Mělo jít výhradně o české kuchaře a kuchařky, kteří pracovali v uplynulém roce v některé restauraci na území České republiky. Měla být oceněna jejich kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.
Z oslovené čtyřicítky odpovědělo 29 hlasujících. Rozhodli jsme se (a hlasujícím předem zaručili), že jména hlasujících nebudeme zveřejňovat, abychom získali jistotu absolutní objektivity. Seznam jmen, stejně jako jednotlivé hlasovací lístky, však redakce archivuje.
Ačkoli jsme přesně určili, jakým způsobem se má hlasovat, přece jen se někteří z hlasujících dopustili drobných chyb – především proto, že zařadili do žebříčku i zahraniční kuchaře. Tyto hlasy jsme však museli vyřadit – body určené zahraničním kuchařům tedy propadly. Ze zahraničních kuchařů se nejčastěji objevovala jména Paul Day, Ricardo Lucque a Shahaf Shabtay.
Sčítání proběhlo obvyklým způsobem: první dostal deset bodů, poslední bod jeden. Rozhodli jsme se, že v konečném součtu uvedeme body pouze u první desítky. Zde najdete všechna jména, tedy i těch kuchařů, kteří získali jediný bod. Považujeme to za zajímavé, protože každého kuchaře, který dostal nějaký bod, může tato zmínka povzbudit – a upozornit na restauraci, kde pracuje. Výčet kuchařů a restaurací byl nakonec velice široký a potěšilo nás, že počet takových lidí a takových podniků se rok od roku zvyšuje.
Zlatý kuchař 2013
- Oldřich Sahajdák, La Degustation 144
- Roman Paulus, Alcron 139
- Jan Punčochář, Le Terroir 105
- Jiří Štift, Essensia Mandarin 89
- Miroslav Kalina, Kalina 75
- Pavel Sapík, U zlaté studny 64
- Jaroslav Sapík, U koně Klokočná 63
- Richard Fuchs, CottoCrudo 60
- Zdeněk Pohlreich, Cafe Imperial a Divinis 55
- Jan Horký, Franc. Restaurace v Obecním domě 52
- Michal Göth, Miuri Čeladná 48
- Jiří Král, Aureole 42
- Miroslav Grusz, Aromi 37
- Titus Eliáš, Na konci 34
- Radek David, La Veranda a Babiččina zahrada 32
- Marek Raditsch, Kampapark 30
- Václav Frič, Na pekárně 25
- David Šašek, Coda 21
- Miroslav Kubec, Zlatá Praha 20
- Tomáš Reizinger, Na Jitrách Semice 19
- Jaroslav Zahálka, Mood 18
- Marek Fichtner, Kempinski 19
- Martin Svatek, Goldie Tábor 16
- Petr Hajný, Chagall´s 16
- Roman Dolejš, La Gare 15
- Richard Šusta, Suterén 14
- Robert Loos, Elegantes 13
- Radek Šubrt, Amede 13
- Dušan Jakubec, Prosecco 12
- Patrik Bečvář, Zlatá Praha 12
- Petr Fučík, Koishi Brno 12
- Jan Štěrba, Chateau Mcely 10
- Martin Jandík, Kavárna Lobkowického paláce 10
- Petr Abramovič, Slowpec Líšnice 10
- Marek Šáda, Mlýnec 9
- Petr Kunc, V Zátiší 9
- Milan Urbánek, Palazzo Hotel Barceló Brno 9
- Jan Pípal, Vinohradský Parlament 9
- Miroslav Kuchař, Diana 9
- Pavel Mencl, Kastrol 8
- Eva Gajdošík, Zámek Napajedla 8
- Tomáš Stehlík, Ke Tvrzi Předboj u Panenských Břežan 7
- Pavel Mareš, Tři knížata Jihlava 7
- Miroslav Růžička, Chez Miro Pardubice 7
- Tomáš Sysel, Alchymist 7
- Tomáš Levý, Cafe Fara Kletnice 6
- Martin Liška, Amuse Restaurant Golf Hodkovičky 6
- Daniel Popelka, Katr 6
- Vlasta Lacina, Čestr 6
- Jiří Nosek, Zdenek´s Oyster Bar 6
- Milan Kladívko, Promenáda Karlovy Vary 5
- Pavel Drdel, Hai Strakonice 5
- Jan Kaplan, Pavillon Brno 5
- Marek Hora, Zeke Plzeň 5
- David Prášek, Miminoo 4
- Přemek Forejt, Koishi Brno 4
- Lukáš Kanta, U zeleného stromu Nepomuk 4
- Antonín Sahulka, Aldente 4
- Miloš Fojt, RGB Bar&Grill 3
- Tomáš Černý, La Finestra 3
- Lukáš Nevyjel, Nota Bene 3
- Daniel Struna, La Casa Argentina 3
- Jan Souček, La Strada Ristorante 3
- Michal Prachař, Borgo Agnese Brno 3
- Ondřej Kynčl, Cafe de Paris 3
- David Böhm, Medité Mariánské Lázně 2
- Dalibor Navrátil, Bonanza Kyjov 2
- Jaroslav Fišer, Solnice České Budějovice 2
- Jindřich Čáp, Club hotel Daliborka 2
- Martin Hnilička, George Steakhouse 1
- Daniel Viktorin, Borgo Agnese Brno 1
- Tomáš Novotný, Cafe 77 1
- Václav Košnář, Farma Košík, Tuchom u Nymburka 1
- Jakub Škaroupka, Pavillon Brno 1
- Jaroslav Černý, Angus Soběsuky 1
- Ivo Růžička, Švejk Tivoli Plzeň 1
- Josef Matějček, Červená tabulka 1
- Martin Havel, Bellavista 1
- Zdeněk Marcin, Bonanza Kyjov 1
- Petr Láznička, Park Golf Klub Roudnička 1
- Hynek Vávra, Hliněná bašta Průhonice 1
- Dušan Mackovič, Jalta 1