Míchané drinky navozují atmosféru pohody, radosti ze života a lákají svými exotickými názvy k cestám do celého světa. V tom je jejich kouzlo a pokud chcete svým hostům nabídnout více než jen půllitr piva nebo sklenku vína, namíchejte jim koktejl, kterým překvapíte a potěšíte!
Co je vlastně koktejl?
Odpověď najdeme v americkém magazínu The Blance z roku 1806, kde stojí: „Koktejl je stimulující nápoj, obsahující destilát, cukr, vodu a hořčidla.“
Dnešní barová mixologie hlásá – pít méně, ale zato kvalitněji. Což v praxi znamená míchat koktejly jen z těch nejvybranějších surovin a při nákupu ingrediencí potřebných pro míchání koktejlů nešetřit. Vyplatí se připravovat koktejly z čerstvého ovoce, používat ovocné šťávy nejlépe čerstvě vymačkané a pečlivě si vybírat sirupy, likéry, destiláty i ostatní příměsi.
Kompozice chuti koktejlu
Velkorysost, jindy bezesporu oceňovaná vlastnost, je při míchání koktejlů spíše nevýhodou. Velmi důležitá je totiž v mixologii správně vyvážená kompozice chuti. Je proto nutné používat pro odměřování alkoholu i ostatních surovin odměrky a základní receptury důsledně dodržovat. Každá kapka navíc nebo méně může mít pro kompozici chuti koktejlu značný význam.
Koktejl se skládá z následujících tří složek:
Báze je jakýkoli druh alkoholu ( např. brandy, koňak, gin, rum, whisky, vodka, ale i sekt) zastupující nejméně 50 % obsahu alkoholu v celém koktejlu.
Modifikátor – úkolem modifikátoru je lehce přehlušit výraznou chuť báze a zjemnit chuť koktejlu.
Dělíme je na tři skupiny:
- Aromatické – vermuty, bylinné likéry, hořčidla (Angostura, Peychaud bitters), ovocné likéry, krémové likéry
- Ovocné šťávy – nejlépe čerstvé
- Různé neboli zjemňující – smetana, cukrový sirup, ovocné a jiné sirupy, káva, vejce
Dochucovadla – neboli parfém koktejlu – jsou asi nejvíce matoucí ze všech tří složek. Poznávacím znakem pro dochucovadla je jejich malé množství v nápoji v porovnání s modifikátorem.