Anatomie koktejlu

autor: | Led 4, 2017 | Novinky z Gastronomie | 0 komentářů

Míchané drinky navozují atmosféru pohody, radosti ze života a lákají svými exotickými názvy  k cestám do celého světa. V tom je jejich kouzlo a pokud chcete svým hostům nabídnout více než jen půllitr piva nebo sklenku vína, namíchejte jim koktejl, kterým překvapíte a potěšíte!

bugsys_sex-on-the-vodka 

Co je vlastně koktejl?

Odpověď najdeme v americkém magazínu The Blance z roku 1806, kde stojí: „Koktejl je stimulující nápoj, obsahující destilát, cukr, vodu a hořčidla.“

Dnešní barová mixologie hlásá – pít méně, ale zato kvalitněji. Což v praxi znamená míchat koktejly jen z těch nejvybranějších surovin a při nákupu ingrediencí potřebných pro míchání koktejlů nešetřit. Vyplatí se připravovat koktejly z čerstvého ovoce, používat ovocné šťávy nejlépe čerstvě vymačkané a pečlivě si vybírat sirupy, likéry, destiláty i ostatní příměsi.

bugsys_aqua-delavida

Kompozice chuti koktejlu

Velkorysost, jindy bezesporu oceňovaná vlastnost, je při míchání koktejlů spíše nevýhodou. Velmi důležitá je totiž v mixologii správně vyvážená kompozice chuti. Je proto nutné používat pro odměřování alkoholu i ostatních surovin odměrky a základní receptury důsledně dodržovat. Každá kapka navíc nebo méně může mít pro kompozici chuti koktejlu značný význam.

Banana Sandwich

Banana Sandwich

 Koktejl se skládá z následujících tří složek:

 Báze je jakýkoli druh alkoholu ( např. brandy, koňak, gin, rum, whisky, vodka, ale i sekt) zastupující nejméně 50 % obsahu alkoholu v celém koktejlu.

Modifikátor – úkolem modifikátoru je lehce přehlušit výraznou chuť báze a zjemnit chuť koktejlu.

Dělíme je na tři skupiny:

  •  Aromatické – vermuty, bylinné likéry, hořčidla (Angostura, Peychaud bitters), ovocné likéry, krémové likéry
  • Ovocné šťávy – nejlépe čerstvé
  • Různé neboli zjemňující – smetana, cukrový sirup, ovocné a jiné sirupy, káva, vejce

Dochucovadla – neboli parfém koktejlu  – jsou asi nejvíce matoucí ze všech tří složek. Poznávacím znakem pro dochucovadla je jejich malé množství v nápoji v porovnání s modifikátorem.