Inspirativní gastronomická konference AlmaTalks, která proběhne dne 18. listopadu v prostorách gastro konceptu Alma v Praze, nabídne účastníkům mnoho úhlů pohledu na zero waste přístupy a kreativitu v kuchyni. Vystoupí i velikán v oblasti bezodpadové gastronomie Douglas McMasters a další odborníci z ČR i zahraničí. Vstupenky na tuto mimořádnou akci jsou stále ještě k dostání.

Zero waste přístupy v gastronomii a možnosti kreativního využívání surovin, které by dříve skončily v odpadu, řeší stále více gastro podniků všech druhů i cenových kategorií. Celosvětově nejznámější osobností v oblasti bezodpadové gastronomie je právě Douglas McMaster, zakladatel a šéfkuchař londýnského restaurantu Silo, vůbec první michelinské bezodpadové restaurace na světě, který se s účastníky konference AlmaTalks podělí o své poznatky a bohaté zkušenosti. Společně s ním dorazí i Ryan Walker, který v Silu vede Fermentation Factory.

Přední osobnosti z ČR i zahraničí

V rámci mezinárodní části programu konference AlmaTalks #2 vystoupí i šéfkuchařka Blandine Paris z pařížské restaurace Refettorio, Kanaďanka Cherry Tsui, jež vede koktejlovou laboratoř v pařížském baru Little Red Door, či analytička Lara Dunnet z britské nadace Ellen MacArthur Foundation, která představí cirkulární potravinové systémy v celospolečenském kontextu. Doplní je rovněž slovenský šéfkuchař Vojtěch Végh, autor knihy Surplus: The Food Waste Guide for Chefs, který otevřel vlastní zero waste restaurant v Kambodži a zaměřuje se na pomoc při snižování plýtvání jídlem i ostatním kuchařům a gastronomickým podnikům.

Z tuzemských osobností se představí například Michaela Čihalíková Straková, ředitelka neziskové organizace Zachraň Jídlo, která se zaměřuje na snižování plýtvání potravinami. A také odborníci na fermentaci – Matěj Výboch, který vede fermentační laboratoř v KRO, kuchař Erik Cehlár, který stojí za českými výrobky Goodlok, a Ondřej Kopička z lihovaru Landcraft, kde vymýšlí a vytváří neobvyklé kombinace chutí.

Strategie a nástroje pro zero waste

Zdejší i zahraniční odborníci se ve svých přednáškách a panelové diskuzi zaměří na zásadní otázky spojené s přístupy zero waste v gastronomii – strategie, nástroje a technologická řešení pro snížení plýtvání potravinami v restauracích a jak lze zbytkový odpad využít a přeměnit na nové výrobky a přísady s přidanou hodnotou. Účastníci konference AlmaTalks #2 se rovněž budou moci seznámit s úspěšnými příklady cirkulárních iniciativ a zero waste přístupů v restauracích, hotelech, kavárnách i dalších gastronomických podnicích v ČR i zahraničí.

„Náš program se zaměřuje na tu část potravinového odpadu, který vzniká ve stravovacích službách – v restauracích, kavárnách, ve firemních a školních jídelnách. Cílem je ukázat, jak odpad v těchto provozech efektivně snížit a poukázat na někdy neuvěřitelně nápadité a relativně snadné praktiky, jak jej dále kreativně využít,” vysvětluje hlavní organizátor konference Matěj Prokop. Stejně jako při první konferenci AlmaTalk, která proběhla letos v červnu a zaměřila se na téma spolupráce gastro podniků s lokálními zemědělci, se mu opět podařilo sestavit program plný jedinečných zahraničních i českých osobností, které téma bezodpadové gastronomie přiblíží z různých úhlů pohledu.

Konference AlmaTalks #2 s bohatým programem, jež se uskuteční 18. listopadu v prostorách Alma Prague (V Jirchářích 8, Praha 1), bude probíhat v českém a anglickém jazyce. Na místě je možnost zapůjčení sluchátek pro poslech simultánního tlumočení. Kapacita akce je omezena pouze na 100 účastníků. Vstupenky v ceně 1 650 Kč zahrnují nejenom celodenní pásmo inspirativních diskusí, ale také snídaňový i odpolední coffee break a oběd od šéfkuchařů Almy Petra Židka a Michala Daňka.