Alexandra Šulcová začala veganské alternativy plísňových sýrů vyrábět jednoduše proto, že jí v Česku úplně chyběly. A rychle se ukázalo, že není jediná a její produkty zaujaly nejen veganskou komunitu. Po prvotním úspěchu je díky spolupráci se Sklizeno možné nově koupit nejoblíbenější druh Alexýru, Vegmelín na způsob camembertu, který je k dostání výhradně v prodejnách Sklizeno a online na partnerském Rohlik.cz.
Alexýr je veganská alternativa sýrů, která se vyrábí z rozemletých kešu ořechů a speciálních kultur, které napomáhají fermentaci sýra přirozenou cestou a zrají několik dnů až týdnů. Díky tomu jsou Alexýry chuťově i vzhledově velmi podobné těm běžným, navíc mají výhodu, že neobsahují žádnou živočišnou složku, a tedy ani laktózu, která je častým alergenem. „Právě fermentace je ten základní prvek, který Alexýry odlišuje od jiných veganských sýrových alternativ. Díky ní se mi daří dostat do nich opravdu sýrovou chuť a hrát si s jejich variantami. Proto mohu nabídnout i alternativu k sýrům typu camembert a třeba i nivy, což jsou druhy, které mi tu jako vegance úplně chyběly,” vysvětluje Alexandra Šulcová, zakladatelka Alexýru.
Zákazníci je konečně mohou tak koupit exkluzivně v kamenných prodejnách Sklizeno a online na partnerském Rohlik.cz. „Jsme přesvědčení, že opravdu chutnými veganskými alternativami sýrů zaplníme díru na trhu a bude o ně zájem jak mezi vegany, tak zákazníky, kteří obecně dbají na zdravý životní styl. Kromě toho, že jsou totiž Alexýry bez laktózy, neobsahují cholesterol a díky obsahu omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin jsou tak obecně zdravější alternativou klasických sýrů, vyrobených z mléka,” vysvětluje David Kukla, zakladatel Sklizeno, motivaci, proč se Sklizeno rozhodlo Alexýr podpořit a zařadit do sortimentu.
Aktuálně je ve Sklizeno dostupný přírodní Vegmelín – camembert (cena: 149 Kč/ 100 g). V novém roce se můžeme těšit na další druhy, například Niveg s modrou plísní a další.