Soutěžní týmy již ladí formu na nejlepší kotlíkový guláš
Akce se bude konat v sobotu 22. října 2016 od 10:00 hod v celém areálu Hotelu Zámeček. Jedná se o největší mezinárodní gulášový festival v ČR. V loňském roce se vařilo v 52 kotlících, kde soutěžily týmy z Česka, Slovenska, Rakouska a Maďarska.
V minulém roce mlsné jazýčky zkonzumovali přes 10000 porcí (1 porce – 0,25 žufánek) této národní pochutiny. Vítězným týmem minulého ročníku se stal tým „Indiáni“ z jižních Čech, kteří byli v originálních kostýmech, stále tancovali indiánské tance a zpívali „Heja, heja, hou“. Kromě klasického vídeňského hovězího a vepřového guláše zavoní také jelení, námořnický, kančí, segedínský, zabíjačkový, telecí apod. Určitě bude něco i pro vegetariány, jako například fazolovo-sojový guláš se žampiony a jiné. Nedílnou součástí této akce bude již desátý ročník koštu mladých vín „Moravské Božolé“ za doprovodu cimbálové muziky v hotelovém sklepě a country kapel v areálu hotelu. V loňském roce byl o první mladé víno, které dozrálo v nejjižnějším cípu České republiky obrovský zájem. Neváhejte a sestavte tým ve stylovém oblečení se skvělým kuchařem a přijeďte do Mikulova vyhrát „Řád zlaté vařečky“.
Během dne bude probíhat také soutěž o „Největšího jedlíka gulášového festivalu“. Soutěžního klání se pravidelně zúčastňuje Jaroslav Němec z Bystré u Poličky, který pravidelně objíždí všechny soutěže v ČR a většinou vyhrává titul největšího jedlíka v pojídání knedlíků, párků, bábovek, jitrnic apod. V den akce bude rovněž probíhat soutěž v gůlání bečky (styl popelář) na čas. Jedná se šetrné přemísťování beček ve sklepním hospodářství po hraně sudu tak, aby nedošlo k poškrábání obručí. Pravidelně do města pod Pálavou na tuto akci přijíždí tisíce turistů ze širokého okolí, kteří pak tento podzimní výlet spojí s prohlídkou historického města, Kozího hrádku, renovovaného Svatého kopečku či návštěvu Aqualandu Moravia. Z vyhlášeného Mikulova si každý odváží ty nejhezčí, největší a nezapomenutelné zážitky.