Tři úspěšné ročníky Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že zájem veřejnosti o kvalitní pokrmy je velký a odkaz největší české kuchařky, která hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, má v Litomyšli odezvu. V roce 2015 si připomeneme výročí 230 let od jejího narození (Všeradice 31. 1. 1785) a také 170 let od úmrtí (Litomyšl 5. 8. 1845).
Čtvrtý ročník městských slavností k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen tak bude mimořádně slavnostní. Bude probíhat od 11.5 do 24. 5. a přivede na Smetanovo náměstí v Litomyšli kuchařské odborníky, studenty odborných škol, domácí hospodyňky i milovníky dobrého jídla a pití. Tentokrát se festival zaměří především na potravinářské produkty českých zemědělců a kvalitní výrobky přímo z farem. Téma letošního ročníku zní „Zemčata a zelené věci“ a návštěvníci festivalu se mohou těšit na nejrůznější soutěže a akce např. „Gurmánská pouť“ – restaurace v Litomyšli a okolí vaří menu podle M. D. Rettigové, „Hold u hrobu M. D. R.“ – průvod kuchařů a poklona u hrobu M. D. Rettigové, „Svíčková open“ – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry, „Sousedská husička na Smetanově náměstí“- společný servírovaný oběd pod širým nebem, husí stehno s variací zelí a knedlíků, „Soutěž jedlíků bramborových knedlíků“, „Soutěž o nejlepší bábovku“ a mnoho dalšího. Více informací, program a propozice soutěží na www.gastroslavnosti.cz.
Program akce:
Pondělí 11. 5. až pátek 22. 5.
- Gurmánská pouť – restaurace v Litomyšli a okolí vaří menu podle M. D. Rettigové
- Rettigová znovu ve škole – soutěž ve školních jídelnách
- Galavečeře v restauracích – prezentace menu špičkových šéfkuchařů
Pátek 22. 5.
- 18:00 – Pivní speciality s Plzeňským Prazdrojem
- 18:30 – Aplaus na Zámeckém návrší – koncert Ondřeje Brzobohatého spojený s gastronomií
Sobota 23. 5.
- 10:30 – 11:00 Hold u hrobu M. D. R., průvod kuchařů
- poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové
- vystoupení Sboru paní a dívek
- průvod na Smetanovo náměstí
- 11:00 – 12:00 TOBOGAN
- živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností
- 11:00 – 18:00 Gastrofestival na Smetanově náměstí
- prezentace sdružení Česká farma
- SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry
- kuchařská soutěž dvoučlenných týmů z hotelových škol Pardubického kraje, prezentace škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích
- prezentace výrobců potravin a gastro vybavení
- prodej místních produktů a regionálních potravin
- škola kuchařských dovedností
- prezentace partnerských měst (Slovensko, Holandsko, Japonsko)
- prezentace měst spojených s osobností M. D. Rettigové (Všeradice, Ústí nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou)
- soutěž jedlíků bramborových knedlíků (AKC ČR – Východní Čechy)
- Program na pódiu – moderuje Aleš Cibulka
- klání kuchařů o titul CHAMPION GASTROSLAVNOSTÍ M. D. RETTIGOVÉ
- kuchařské prezentace, zábavné soutěže
- Sbor paní a dívek, Ľudová hudba Matúša Ondruša z Levoči
- Dětský program:
- zdobení Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová – JaJa
- školička vaření – veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků, atd.
- 19:00 – 21:00 Večerní hodokvas
- hodování s hudbou a tancem, rožněné sele a skupina Brouci Band – The Beatles Revival
Doprovodný program:
- 10:00 – 17:00 Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a vařeček (zámecké infocentrum)
- 10:00 – 17:00 Dobrá rada slovanským venkovankám aneb Pojednání, kterak pokrmy sprosté lacině i chutně připravovati (Regionální muzeum)
- interaktivní program pro malé i velké
- 14:00 S trochou nostalgie aneb Vařme trochu česky (Regionální muzeum)
- křest nové kuchařské knihy Miroslavy Kuntzmannové
- 10:00 – 17:00 Soutěž ve vaření kotlíkového guláše na Toulovcově náměstí „O kotlík starosty Litomyšle“
Neděle 24. 5.
- 11:00 – 17:00 Sousedská husička na Smetanově náměstí
- společný servírovaný oběd pod širým nebem, husí stehno s variací zelí a knedlíků
- Pilsner Urquell čepovaný vítězi soutěže Master Bartender
- hraje poberounská hudební skupina Třehusk
- zpívá Sbor Paní a dívek
- soutěž o nejlepší domácí bábovku
- zábavné odpoledne pro dospělé i děti
- 13:00 – 16:00 Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a vařeček (zámecké infocentrum)
Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť
Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 11. do 22. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně, vařené v duchu motta slavností. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu. Vyhodnocení soutěže proběhne 23. května v podvečer na Smetanově náměstí.
Rettigová znovu ve škole
S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 11. do pátku 22. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu. Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Vítěz soutěže s nejvyšším počtem razítek získá lákavou cenu.
Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“ dle propozic AKC ČR – Východní Čechy – Chuť Česka
Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 23. května na litomyšlské náměstí a porota stejně jako návštěvníci ji ohodnotí. Pokud vaříte opravdu nejlepší svíčkovou, pak získáte cenu od firmy Orion Litomyšl a diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.
Klání kuchařů o titul CHAMPION Gastroslavností M. D. Rettigové 2015
Který z kuchařů umí uvařit na téma „Zemčata a zelené věci“ nejlépe a stane se tak mistrem letošního ročníku? Soutěžící bude hodnotit odborná porota a nejlepší kuchař se může těšit na cenu od AKC ČR, roční předplatné novin a další ceny.
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“
Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta kamarádů, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.
Soutěž jedlíků bramborových knedlíků – AKC ČR Východní Čechy
Jez do polosyta, … nebojte se – my budeme soutěžit o to, kdo sní nejvíce bramborových knedlíků sypaných smaženou cibulkou v časovém limitu, žádné přejídání a povolování knoflíků nehrozí. Soutěž organizuje AKC ČR pobočka Východní Čechy.
Soutěž o nejlepší restauraci Gastroslavností 2015
Restaurace, které se budou prezentovat na náměstí, budou zároveň soutěžit – jejich jídla ochutná odborná porota, ale hlasovat budou také návštěvníci slavností. Vyhodnocení proběhne v sobotu v odpoledních hodinách. Opět soutěžíme o ceny.
Soutěž o nejlepší bábovku
Hospodyňky mohou v neděli 24. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena budenejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší.