Listopad si gurmáni spojují hlavně se svatomartinským vínem nebo husími hody. V poslední době ale domácí restaurace přichází stále častěji i s exotičtější surovinou, jejíž čas také nastává na podzim – s lanýži.
Zatímco černé lanýže můžete díky jejich dobré dostupnosti a ceně ochutnat vcelku běžně, bílé lanýže považované po kaviáru za druhou nejdražší kuchařskou surovinu světa jsou v nabídce českých restaurací stále ještě vzácností. Bílý lanýž se prodává až za sto tisíc korun za kilogram, menu v restauracích tak nebývá zrovna levnou záležitostí.
Přesto si bílé lanýže nachází své fanoušky, kteří za nimi neváhají cestovat a dopřát si alespoň jednou za rok tuto vrcholnou delikatesu. Příležitost k ochutnávce letos vedle restaurací větších měst nabídne i Spa hotel Lanterna v beskydských Velkých Karlovicích. Po loňské úspěšné premiéře opět chystá na čtvrtek 17. listopadu Noc bílých lanýžů.
Kuchaři se kvůli tomu vypraví do italského Piemontu, aby osobně nakoupili nejen tyto jedinečné podzemní houby, ale i další delikatesy pro chystané menu. Bílé lanýže se vyskytují jen na pár místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky přírodním podmínkám dle znalců nejchutnější. Rostou pod zemí a dají se najít jen po čichu, k čemuž hledači využívají cvičené psy.
Bílý lanýž se musí zkonzumovat do deseti dnů, pak vysychá a ztrácí na kvalitě. Kuchaři proto budou mít se vzácným nákladem naspěch a degustace se uskuteční hned po jejich návratu.
Menu šéfkuchaře Pavla Václavíka a jeho týmu bude snoubeno s víny předního piemontského vinařství Sandrone.
Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 4 990 Kč a dopřát během návštěvy Velkých Karlovic gurmánský i relaxační zážitek.
Menu Noci bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna
- Amuse bouche
- Mladé telecí z Piemontu s restovanými hříbky, zeleninový kaviár, lanýžový trhanec
- Zalévaný dýňový krém
- Piemontský tajarin s máslovou pěnou, bílými lanýži a parmezánem
- Kýta z jelena sika, pošírovaná žlutá řepa s kapustičkami, bramborové pyré s lanýži
- Oříškový fondán s lesním ovocem a vanilkovou zmrzlinou
- Petits fours
Více: www.lanterna.cz