Známe asi 60 druhů kávy, z nichž nejvíce se pěstují tři druhy: arabica, robusta a liberica, které se od sebe liší  vzrůstem, svými nároky na pěstování i finální chutí kávy. I oblast, kde  kávovník roste, má vliv na chuť kávy – kávovníky pěstované ve vyšších nadmořských výškách poskytují kávová zrna jemnější, s nižším obsahem kofeinu. Kávovníkové keře se dožívají poměrně vysokého věku žijí průměrně 20 až 30, maximálně však 80 let, ale v té době už poskytují nižší úrodu, nejvyšší výnosy dávají kávovníky po pěti až šesti letech.

Kávovník arabský (Coffea arabica)

Kávovník arabský (Coffea arabica) se pěstuje nejdéle, dorůstá výšky 3 m a za příznivých podmínek plodí tak 3 roky po vysazení. Keř se většinou pěstuje ve výškách od 1000 m do 1600 m. Je to káva nejvíce ceněná, kvalitní, obsahuje více aromatických látek než robusta. Káva z keře arabica má nízký obsah kofeinu a její chuť je jemná a nasládle lahodná. Tvoří až 70% z celkové produkce kávy na světě.

Kávovník robusta (Coffea robusta – canephora

Kávovník robusta (Coffea robusta – canephora) má obrovskou výhodu – je to robustní a odolný keř. Nevadí mu nižší teploty a vzdoruje nemocím typickým pro kávové plantáže. Keř více plodí a může se pěstovat  v nižších nadmořských výškách (500 – 900 m) než arabica. První úrodu poskytuje 2 roky po vysazení a plody uzrávají průběžně po celý rok. Zrna nejsou tak kvalitní jako zrnka arabica a jsou menší. Obsahují ale dvojnásobně více kofeinu než  kávovník arabský. Zrnka robusta jsou výraznější, káva má tmavou barvu, drsnější chuť a vyšší obsah kofeinu. Tato káva se používá především do směsí s ostatními druhy. Ve směsi s arabicou snižuje celkovou cenu.

Káva liberica

Káva liberica  se pěstuje v západní Africe a Malajsii a patří mezi nejméně významné druhy kávovníku. Je ze všech kávovníků nejvyšší – dorůstá výšky až 18 metrů. Keř je silný, plody mají velká zrna hořké chuti. Jedná se o kávu průměrnou a poptávka po ní je malá.

Kvalita výsledné kávy záleží na několika faktorech

Nejčastěji a nejvíce se pije káva ze zrnek kávovníků  arabica a robusta. Kvalita výsledné kávy záleží na několika faktorech: na odrůdě pěstovaných kávovníků, na sklizni plodů, následném zpracování kávových zrn, na správném pražení, uskladnění a expedování kávových žoků. Každá z těchto dílčích prací má svá pevná pravidla a jejich nedodržení se na výsledné chuti kávy negativně projeví.

 

Text: M. Šulcová

Poznámka: náš seriál vznikl ve spolupráci se Školou kávy a jejím lektorem, mezinárodním porotcem a baristou Robertem Trevisanem.

Foto: Archiv

Příště: Sklizeň a zpracování kávy