
Česká absintová scéna se dělí na dva do jisté míry nesmiřitelné směry. Ten první přísahá na absint destilovaný a považuje ho za jediný pravý (jeho nejúspěšnějším věrozvěstem je Martin Žufánek), ten druhý destilaci odmítá a považuje maceraci bylin v lihu za nejen dostačující, ale především šetrnější k přírodním zdrojům (na tento postup po léta spoléhal Kyle Bairnsfather, někdejší člen amerických mírových sborů, jenž se zatoulal na Moravu, kde naplňuje odkaz dnes již téměř zapomenutého Martina Šebora, vodohospodáře ze severních Čech, jenž absint vyráběl až do své tragické smrti). Zatímco se oba směry přely, rostla jim – a stále roste – ve světě konkurence.
Absint stále táhne
V polovině října 2013 se rozhodla společnost Pernod S.A. vrátit ke své minulosti a uvedla na trh osmašedesátiprocentní Pernod aux extraits de plantes d´absinthe. Přidržela se původní receptury a výrobních postupů a snížila pouze množství tujonu, aby vyhověla předpisům Evropské unie, vyloučila ze hry cukr, místo obilného lihu použila vinný a zelené barvy docílila macerací kopřiv. Jinak postupovala stejně, jako Henri-Louis, jenž nejdříve 2 ½ kg sušeného pelyňku (Artemisia absinthium) a po 5 kg anýzu a fenyklu maceroval po dobu 12 hodin v 95 litrech 85% neutrálního alkoholu. Poté přidal 45 litrů vody a směs destiloval. Vyrobil tak asi 95 litrů lihoviny. Do jejích 40 litrů dávkoval po 1 kg římského pelyňku (Artemisia pontica) a yzopu (botanicky: yzop lékařský, biblicky: rostlina používaná Židy při kropení při posvátných obřadech) a ½ kg citronové pryskyřice. Zahřál směs, potom tekutinu filtroval a smíchal se zbytkem lihoviny. Výsledek rozředil vodou, aby získal 100 litrů absintu o 74 % obj. alkoholu. Za běžných okolností měl produkt zelenou barvu díky chlorofylu v rostlinách…
Tenhle Pernod aux extraits de plantes d´absinthe je pro mne také ten nejlahodnější absint, jaký jsem kdy ochutnal. Ředím si ho 1:2 vodou z vlastní čtyřicet metrů hluboké artézské studny a vkládám jednu kostku ledu. Žádné plamenné rituály, žádné lžičky s kostkou cukru a sofistikované fontány. Snový zážitek!