pivo bez chmele

Časopis Nature Communications otiskl výsledky vědecké studie vědců z Kalifornské
univerzity v Berkley zaměřené na inovativní způsob práce s pivovarskými kvasnicemi a
chmelem.

Spočívá v tom, že se v procesu vaření piva vynechá chmelení, respektive zmizí z
něj chmel jako takový. Pomocí softwaru, který je schopen editovat DNA, se vědcům podařilo
pozměnit genom pivovarských kvasnic, do jejichž genetického kódu mimo jiné dostali geny
rostlin máty a bazalky. Výrazná chmelová chuť se tak zrodila ze samotných kvasnic. Je
pravda, že ve středověku se výrazné hořké chuti piva také dosahovalo bez pomoci chmele. I
tehdy hořkost a vůni pivu dodávaly různé kombinace bylin.
Vědci tvrdí, že pivo bez chmele bude šetrnější k životnímu prostředí a výrobní proces méně
nákladný a mnohem jednodušší, protože pěstování této plodiny je drahé a náročné na vodu.
Na jeden půllitr piva se jí i kvůli chmelu spotřebuje až pětadvacet litrů! Máte-li pochybnosti o
výsledcích pokusu, degustátoři tvrdí, že chuť piva z upravených kvasnic a bez chmelu je
výraznější, voňavější a paradoxně chmelovější.

Text: Lucie Hniličková Foto: Archiv