Vyzkoušejte historické recepty

autor: | Led 2, 2017 | Recepty | 0 komentářů

Svátky jsou již za námi, ale pro opravdového gurmeta hledání nových gastronomických zážitků nikdy nekončí. Vyzkoušejte nové vlastně staré recepty našich prababiček.

herring-salat-slaneckovy-salat

Slanečkový salát z roku 1898

Ingredience:

2 slanečci, 500 g vařených brambor, 2 jablka, 2 kyselé okurky, 100 g šunky či libové slaniny, 2 vejce natvrdo, hořčice, ocet, pažitka, petrželka, pepř

Postup:

Slanečky stáhneme, vykostíme a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme brambory, jablka a okurky. Nakrájíme i šunku. Vše promísíme a přidáme ocet. Žloutky utřeme s hořčicí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petržel a pažitku. Opepříme a vše dobře promícháme. Na hotový salát nakonec přidáme nasekané bílky.

salad-rozinkovy-salat-1-2

Zelný salát s rozinkami z roku 1899

Ingredience:

Potřebujeme menší hlávku bílého zelí, 2 ̶ 3 mrkve, 1 ̶ 2 jablka, 2 lžíce spařených rozinek, 1 červenou papriku, bílý jogurt, 1 lžíci medu, pepř, event. tabasco nebo nastrouhaný křen, sůl, hrst sekaných vlašských ořechů. Pro milovníky drsnějších chutí a pro ranní osvěžení nahradíme hlávku zelí sáčkem kysaného zelí, které dobře vymačkáme.

Postup:

Oloupanou mrkev a jablka najemno nastrouháme, papriku a zelí nakrájíme na nudličky. Vše dáme do dostatečně velké mísy a spolu s rozinkami promícháme. Med, mletý pepř, event. několik kapek tabasca nebo trochu nastrouhaného křenu a sůl smícháme spolu s 10 lžícemi bílého jogurtu, našleháme a touto zálivkou přelijeme salát. Podáváme vychlazený, posypaný nasekanými jádry vlašských ořechů.