Známe finalisty – Češi mají opět své želízko v ohni

Pořadatelé čtrnáctého ročníku prestižní mezinárodní barmanské soutěže Finlandia Vodka Cup na začátku roku odtajnili veřejnosti seznam 19 finalistů. Český reprezentant mezi nimi opět nechybí. Do finálového výběru postoupil Radim Habarta se svým originálním koktejlem s názvem Golden Eye.

Své barmanské umění, fantazii a profesionalitu tak poměří na přelomu ledna a února přímo ve Finsku u polárního kruhu mezi konkurenty ze všech koutů planety. Do velkého mezinárodního finále ve Finsku postupuje mezi devatenácti nejlepšími barmany světa i Radim Habarta, rodák z Českého Těšína.

Následuje tak úspěšně Milana Zaleše, finalistu minulých dvou ročníků profesionální mixologické soutěže. O postupu Radima Habarty do velkého finského finále rozhodla odborná porota na základě jeho soutěžního koktejlu Golden Eye, na který ochotně prozrazuje recepturu.

Golden Eye

4cl Finlandia Vodky grapefruit

2cl bezinkového sirupu Monin

1cl čerstvé citronové šťávy

10 cl džusu z liči

7–10 cl Grandioso Gold brut sektu z Château Valtice s 24karátovým zlatem

Vodku, sirup, citronovou šťávu a džus promícháme v shakeru, nalijeme do sklenice typu Collins a dolijeme sektem.Nakonec zastříkneme grepovou kůrou a zdobíme grepem a liči. „Podáváme s brčkem a úsměvem,“ dodává autor koktejlu.

Radim Habarta v současnosti působí jako provozní Pivovarského domu v Praze a ve svém volném čase zajišťuje barový servis a prezentace pro firmy z oblasti nápojové gastronomie. Profese barmana mu učarovala po ukončení střední školy, kdy absolvoval barmanský kurz. Sám říká: „V době, kdy jsem začínal, to bylo něco exotického, koktejly nebyly ani zdaleka tak rozšířené jako dnes a pro mě to byla především výzva. Jsem poměrně kreativní člověk a v tomhle oboru toho mohu využít v maximální možné míře.“ Finále soutěže se uskuteční na přelomu ledna a února tradičně v samotném srdci Laponska.

Povinnými drinky jsou long drink dle registrované receptury a aperitiv dle zaslané receptury. Co přichystá český finalista? „Mám určitou myšlenku v hlavě, ale zatím jsem drink nedotáhl do finálové fáze. Přeci jen jsem se zprávu o postupu dozvěděl před pár dny. Zvolím určitě netradiční kombinace surovin do aperitivního koktejlu, ve kterých se budu snažit zohlednit preference chutí seveřanů, ale stejně to bude sázka do loterie.“ Celý seznam finalistů je zveřejněn s jejich jmény i nominačními koktejly včetně fotografií na globálním webu soutěže www.finlandiavodka.com.

Redakce Gastro&Hotel