S nápadem vyhlásit anketu o nejkreativnějšího kuchaře – Zlatý kuchař 2014, přišel vloni do naší redakce Vláďa Poštulka. Vzorem nám byla anketa, kterou každý rok vyhlašuje redakce německého časopisu Der Feinschmecker. Akce se setkala s velkým úspěchem, proto se naše redakce rozhodla vyhlásit druhý ročník Zlatého kuchaře. Objevilo se sice pár „brblalů“, kteří pochybovali o smyslu takovéto ankety, ale převažovaly reakce pozitivní, takže jsme se rozhodli „Zlatého kuchaře“ pořádat každoročně. Dokonce jsme anketu letos rozšířili, bude se hlasovat ve čtyřech různých kategoriích: Zlatý kuchař, Mladý talent, Zlatý zahraniční kuchař vařící v Česku a Hvězda gastronomie – kuchař vstupující do Síně slávy, kterou otevřeme v Muzeu gastronomie v Praze.

V první kategorii anketa – Zlatý kuchař – hodnotitelé (jejich profily najdete na www.gastroahotel.cz) sestaví vlastní žebříček 10 kuchařů, kteří je zaujali svoji originalitou a invencí. Z kategorie druhé – Mladý talent – vzejde jméno mladého kuchaře (kuchařky) do 25 let, jejichž talent je největším příslibem do budoucna. V kategorii – Hvězda gastronomie – půjde o nominaci staršího kuchaře, který za léta své praxe prokázal, že je mistrem svého řemesla, a vstoupí do Síně slávy gastronomie.

Kdo vyhraje jednotlivé kategorie, o tom stejně jako vloni rozhodne porota složená ze 40 gastronomů, osobností, které mají největší přehled o současné situaci v české gastronomii, labužníků z řad novinářů a lidí píšících o kulinářství.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen proběhne 16. 4. 2015 v restauraci AvantGarde v Praze 6. Více informací se dozvíte na www.gastroahotel.cz.

Redakce Gastro&Hotel