fbpx
Domů » Nezařazené » Žhavé trendy zmrzlinových příchutí

Žhavé trendy zmrzlinových příchutí

Léto a zmrzlina patří neodmyslitelně k sobě. A i když je mražené osvěžení prověřenou gastronomickou stálicí v horkých dnech, přesto se chutě zákazníků pomalu mění a každý rok je možné zachytit nové trendy ve zmrzlinových příchutích a kombinacích. Pojďme se podívat, co hýbe letos oblastí mražených potěšení.

Objevili jsme osm trendů, kterými se stojí za to inspirovat

  1. Jemná chuť doplněná výraznými příchutěmi

Tento trend není nový, ale i tento rok je velmi populární. Klasické příchutě (vanilková, jahodová, čokoládová) jsou postaveny do protikladu či doplněny odvážným kontrapunktem. Nikoho tak nepřekvapí zmrzlina s olivovým olejem, vanilková zmrzlina kombinovaná s příchutí přepálené whiskey nebo zmrzlina cheese cake s příchutí krvavého pomeranče.

  1. Čokoládová příchuť rozhodně není na ústupu

Čokoládová příchuť stále patří k těm nejoblíbenějším, ale letos je spíše součástí celkové chuťové kombinace než její dominantní složkou. Čokoláda je nyní často párována s dalšími ingrediencemi, aby se vytvořila odvážnější kombinace. Určitě bude stát za to ochutnat například zmrzlinu s příchutí hořké čokolády, kombinované s lanýži a slaným karamelem, vše posypané solí z Mrtvého moře.

  1. Veganské zmrzliny pro vegany

Stále více se na trhu objevují produkty vycházející vstříc skupině spotřebitelů, kteří zcela rezignovali na živočišné produkty, včetně těch mléčných. A na trhu se objevují také zmrzliny vyrobené na bázi kokosového mléka, sójových produktů nebo banánů, popřípadě jejich kombinací. Směr raw je určitě na vzestupu, veganskou zmrzlinou bez mléka tuto klientelu určitě potěšíte.

  1. Móda „nízkotučných produktů“ už není tak žhavá

Paradoxně touha po tom, jíst za každou cenu co nejméně kalorické produkty, má zřejmě svůj zenit za sebou. I na zmrzlinovém trhu se stále více prosazují produkty jejichž základem jsou poctivé mléčné produkty s vysokým obsahem tuku, kombinované s vysokoenergetickými přísadami, byť na přírodní bázi. Pozor, vracíme se také ke kalorickým dezertům, a máslo je zpět!

  1. Hnědé, pražené, opečené

Ke slovu se hlásí generace městských mileniálů, kteří znovu objevují bourbon a whiskey. Na rozdíl od předchozí generace, která vyrůstala především na pivu a vínu, máme tady novou skupinu s odlišnými chutěmi, která miluje klasické koktejly a lihoviny s vyšším obsahem alkoholu. Hitem jsou tedy kombinace zmrzlin s příchutí bourbonu, karamelu či burských oříšků. Do skupiny chutí zahrnuté do kategorie „hnědé, pražené, opečené“ neodmyslitelně patří arašídy. Přestože se jedná o silný alergen, výrobci neváhají použít extra postupy, aby udrželi arašídy a arašídové máslo na trhu a mohli je použít do kombinací chutí těchto žádaných zmrzlin.

  1. Káva za studena

Studená káva je oblíbeným nápojem mladé generace, která oceňuje především sametovější a méně kyselou chuť, než bývá u tradiční kávy. Reakcí na tento požadavek, na poli zmrzlin může být variace na chladivý italský nápoj affogato  ̶  dvě dávky espressa na smetanové zmrzlině je oblíbeným zchlazením pod rozpáleným sluncem na Apeninském poloostrově. Kombinace affogata s třtinovým sirupem, poprášené skořicí, zakápnuté pár kapkami vanilkového sirupu a ozdobené snítkou máty je zcela neodolatelná. Pro dospělé můžete nakombinovat i s ušlechtilou whiskey, zrající několik let v dubovém sudu, a úspěch je zaručen.

  1. Nejen slaný karamel

Příchuť slaného karamelu je již dávno součástí zmrzlinového main-streamu. Je tedy na čase prozkoumat i další kombinace, které dodají zmrzlině pikantně slanou příchuť. Slaný karamel se objevil na scéně před několika roky a nyní se pozornost upíná ke slané čokoládě. Takže vanilková zmrzlina s praženými pekanovými oříšky, fondánovými chipsy politá slanou čokoládou je opravdové pokušení. Ostatně sladko-slané kombinace se objevují nejenom ve spojitosti s čokoládou a karamelem. Není neobvyklé, zakomponujeme-li do celkové chutí zmrzliny slanou limetku nebo slané arašídové máslo. Odvážlivci mohou experimentovat a zkusit příchutě slaného preclíku či tortilly. Pro opravdové zmrzlinové experimentátory je pak kombinace slané čokolády posypané slanými bramborovými chipsy. A když nestačí sůl, zkuste jiné koření. Sůl jde velmi dobře zkombinovat se skořicí, zázvorem nebo hřebíčkem. A koření je další oblast, která vybízí k nejrůznějším experimentům.

  1. Ovocný evergreen

To nejlepší na konec. Zmrzliny s celými kousky ovoce, ať už s dalšími nebo bez dalších ingrediencí, jsou stále to nejžádanější na trhu. Samozřejmě i tady se prosazují nové trendy a kombinace. Zmrzliny z maracuji nebo kyselých Amarena třešní jsou příjemnými experimenty, které umožňují obohatit paletu chutí ovocných zmrzlin.

Trendy nejsou jasně vyhraněné

Trendy, které jsme zde popsali, nejsou jasně vyhraněné, případně se různě kombinují. Ale v každém případě i v tomto zmrzlinovém odvětví jsou některé chutě žhavější a čekají na své zákazníky. Tak se nechte inspirovat a popusťte uzdu své zmrzlinové fantazie.

 

Text: T.S. Horn Foto: Archiv