Na čem letos grilovat, jsme se zeptali odborníků na grilovací technologie.

 1)      Jaké novinky jste v oblasti grilů připravily na letošní sezonu?

2)      Jaký gril byste doporučili profesionálním kuchařům a proč?

Mgr. Petr Šedivý, jednatel společnosti King distribution s.r.o., výhradního dovozce produktů kanadské značky Broil King pro ČR

  • Novinkou na trhu v ČR je samotná značka Broil King. Přestože v okolních evropských státech je známá, v naší zemi s ní dosud nikdo koncepčně nepracoval a svou pozici teprve získává. Výrobcem grilů značky Broil King je Onward Manufacturing Company. Tato rodinná firma byla založena Theodorem Adamem Witzelrem v roce 1906 ve Waterloo v Kanadě. Plynové grily jsou vyráběny v severoamerických továrnách umístěných v Huntingtonu v Indianě, v Dicksonu v Tennessee a ve Waterloo v Ontariu. Cílem společnosti s více než stoletou rodinnou tradicí je spokojenost zákazníka, nejlepší kvalita a vysoká životnost docílená použitím vysoce kvalitních materiálů. V průběhu let se plynové grily Broil King staly známými především jako profesionální vybavení.
  • Profesionálně se dá využít kterýkoliv model od střední třídy výše, a to zejména s ohledem na velikost grilovací plochy. Přesto se nabízí jeden gastrodělník – Sovereign XL 20. Jeho sofistikovanější větší bratr XL 90 má sice ve výbavě ještě rožeň a boční hořák, nicméně pro využití v profesionální rovině ocení mistr grilování především právě velkou grilovací plochu složenou z robustních litinových nebo nerezových roštů, vysoký výkon a životnost. Vhodný je i pro použití za jakýchkoliv povětrnostních podmínek a má široké ne příliš hluboké topeniště, což umožnuje snadnou obsluhu a manipulaci s připravovaným pokrmem. Jeden příklad za všechny – je to oblíbený pomocník Petera Zeitlera, německého šampióna profesionálů, který pořádá své semináře v Německu, ale i v ostatních evropských státech, a který se s námi podělil o zkušenosti s tímto modelem při osobním setkání v rámci briefingu firmy Broil King právě v Německu.

 

Matěj Hodr, prodejní manažer ve společnosti Progrill, s.r.o.

  • Novinkou na českém trhu je nabídka amerických barbecue grilů Traeger. Jedinečné jsou hned v několika ohledech. Jsou to grily, v kterých se jídla připravují na ohni z kvalitního dřeva. Do grilů se používají kvalitní pelety, které jsou vyrobeny z čistého dřeva a díky tomu má jídlo připravené v takovém grilu jedinečnou chuť. Další výhodou těchto grilů je všestrannost. Na tomto grilu můžete grilovat, udit, zapékat, dusit, péct, a to asi nejzajímavější, je BBQ – barbecue. Jedinečnost těchto grilů spočívá hlavně v jednoduchosti obsluhy. Nasypete pelety, pustíte gril, nastavíte teplotu a dál se o to nemusíte starat. Šnek na dně zásobníku tlačí pelety do srdce grilu, kde se díky HOT ROD samy rozpálí, a následně i automaticky přikládají. Můžete grilovat velké kusy masa několik hodin při nízké teplotě a nemusíte se o to starat.
  • To hodně záleží na tom, co chtějí na grilu připravovat a jaký způsob přípravy preferují. Pokud budou chtít péct velké kusy masa low and slow, tak určitě Traeger. Na rychlé grilování – steaky a jiná grilovací klasika, která je vice obvyklá v našich končinách, bych doporučil spíše plynový gril. Přijdete o vůni dřeva, ale získáte možnost rychlé přípravy. Například novinka letošní sezony, grily Dualchef od Outdoorchefu, mají kromě klasického grilování možnost tzv. zónového grilování. Na grilu můžete odděleně připravovat dva druhy pokrmů při různých teplotách.

Martin Smejkal, Marketing Specialist ve společnosti Rosler

  •  Jsme výhradním distributorem kvalitních plynových grilů CADAC, jedná se spíše o grily určené pro běžné uživatele, kteří očekávají kvalitní gril za dostupnou cenu. Pro tuto sezonu jsme zařadili do naší nabídky novinku od jihoafrického výrobce CADAC s názvem Meridian Woody.
  • MERIDIAN 3+1 WOODY je vysoce kvalitní a elegantní plynový gril s designem z výběrového dřeva Rhinowood v evropském stylu. Gril je vybaven třemi hořáky z nerezové oceli a jedním bočním hořákem o průměru 28 cm. Obsahuje dva samostatné prostorné rošty a jednu grilovací desku. Samozřejmostí je i nerezové víko se zabudovaným teploměrem či vyjímatelná miska na odkapávající tuk s odpadní trubicí. Použité dřevo Rhinowood se navíc vyznačuje velkou odolností, robustností a ekologickým způsobem zpracování. Gril je primárně určen pro použití v zahradních kuchyních, pergolách, na terasách či na rozličných cateringových akcích.

 

Text: S.T. Horn. Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel