Když se po recesi v roce 2007 v USA začaly slučovat nebo zavírat kostely, neboť poklesly počty jejich návštěvníků, mnohé ze sakrálních staveb byly přebudovány na pivovary. Jenom od roku 2011 prošlo tímto procesem nejméně deset starých kostelů, letos by to měly být další čtyři.  

Mnozí duchovní a věřící s novou rolí svatostánků sice nesouhlasí, ale faktem je, že by se jinak časem proměnily v ruiny. Památkáři upozorňují, že kostely se renovují velmi obtížně. Velké okenní vitráže a prostorné svatyně lze jen stěží rozdělit například na byty. Kvůli ochraně historických památek však chátrající budovy není možné ani zbourat. Klenuté stropy, které developery od renovací kostelů odrazují, ale dýchají mimořádnou atmosférou, kterou nelze vytvořit v jiných budovách. A tak tam, kde se lidé dříve modlili k bohu, nyní uctívají fenomén veskrze světský – pivo.

I duchovní chodí na pivo

Například v pivovaru Church Brew Works v Pittsburgu, který vznikl z odsvěceného kostela v roce 1996, sedí klienti v boxech tam, kde dříve bývaly kostelní lavice, v prostorách původního oltáře jsou umístěny ocelové a měděné sudy. Interiér zdobí žluté prapory s mottem pivovaru: „A osmého dne… člověk stvořil pivo“. A zatímco někteří duchovní hlasitě vyjadřují svůj nesouhlas s novým využitím kostela, jiní, jak tvrdí jeho majitel Sean Casey, si zde občas dají nějaký ten půllitr. A dokonce se mezi nimi najdou i zdejší štamgasti. Hosté si tu mohou objednat světlé svrchně kvašené Píšťalové varhany či tmavý ležák Zbožný mnich.

Požehnané pivo

Pivovar Taft’s Ale House v Cincinnati, který se nachází ve 167 let starém kostele svatého Pavla evangelické protestantské církve, dokonce zahájil činnost velkým ceremoniálem. Televize odvysílala reportáž s požehnáním katolického kněze, reverenda Johna Kroegera. „Bože veškerého vesmíru, obdarováváš nás přáteli, jídlem a pitím,“ řekl s pohledem vzhůru. „Požehnej tyto sudy a každý sud, který se zde uvaří. Požehnej všem těm, kteří se zde osvěží, a všem těm, kteří se zde shromáždí v příštích dnech, měsících a letech.“

Redakce Gastro&Hotel