V uplynulém roce se Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaměřila na kontroly vína originální certifikace (VOC) v České republice (Blatnice, Modré hory, Pálava, Znojmo, Mikulov, Mělník, Hustopečsko, Slovácko a Valtice).

Vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech

Vína originální certifikace jsou specifická tím, že hrozny, ze kterých jsou vyrobena, pocházejí výlučně z vinic ve schválených polohách daného regionu. Vinařské trati, které jsou pro výrobu vín originální certifikace nejvhodnější, vybírají sami vinaři, do systému jsou zařazeny nejtypičtější odrůdy regionu. Označení vín VOC existuje souběžně s takzvaným germánským systémem dělení vín (jakostní) a je obdobou apelačních systémů užívaných ve Francii (AOC), Itálii (DOC) či Rakousku (DAC). Zatímco germánský systém vyvozuje kvalitu vína především z cukernatosti hroznů, apelační (románský) systém se soustředí na představení maximálních možností dané odrůdy v místě jejího pěstování.

Text: Jiří Chum, www.vinarskecentrum.cz

Foto Archiv

Redakce Gastro&Hotel