Jehněčí, kůzlečí nebo skopové maso, ve světě tolik oblíbené, se objevuje v českých kuchyních spíše sporadicky. Mnoho národů si však nedokáže bez těchto mas svůj jídelníček představit.

Gruzie – Čakapuli (v kotlíku vařené skopové s estragonem)

Albánie – Tavë kosi (jehněčí nebo skopové zapečené s rýží a jogurtovou omáčkou)

Írán  ̶  Chello kabab (jehněčí maso s perskou rýží ochucenou šafránem)

Korsika  ̶  Agneau Corse (korsické jehněčí, které se obvykle pomalu opéká s česnekem, rozmarýnem a bramborami

Skotsko  ̶  Haggis (játra, srdce a plíce ovce se smíchají s ovesnými vločkami a cibulí, okoření a směs se nacpe do ovčího žaludku, v němž se asi hodinu vaří)

Irsko – Irish stew (národní jídlo z jehněčího nebo skopového masa, brambor, cibule, mrkve a petrželové natě, které se ochutí tymiánem a pomalu dusí; v Irsku je jí také 17. března na den sv. Patrika)

Ukrajina – Čebureky (v oleji smažené závitky plněné mletým jehněčím masem a cibulí s pepřem a petrželí; čeburek, který se nesmaží, ale griluje, se nazývá jantyk)

Text: Stáňa Krejčová Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel