Francouzský trh s tabulkovou bio čokoládou se podle oborového spolku Syndicat du Chocolat zvýšil o pětinu.

Francouzi si biopotraviny oblíbili

Podle spolku se prodej tabulkové bio čokolády vloni zvýšil o 21 procent na celkem 2 633 tun.  Znamená to, že bio čokoláda se na celkových prodejích čokolády ve Francii podílí 3 procenty. Důvodem zájmu o bio čokoládu je fakt, že devět z deseti Francouzů nakupuje biopotraviny, 15 procent Francouzů dokonce konzumuje biopotraviny denně. Podíl kakaa z ekologického hospodaření se na celkové světové produkci 110 000 tun v roce 2013 podílel jen 0,5 procenty.  Největším producentem bio kakaa je Dominikánská republika (63 %), na druhém místě je Peru.

Biočokoláda v Evropě i v USA

Nejdůležitějším trhem pro bio čokoládu je Evropa, následovaná USA. Velká Británie, Nizozemí, Německo a Francie jsou podle Syndicat du Chocolat největší evropské trhy.  Pod značkou Côte d’Or nedávno uvedl nadnárodní potravinářský obr Mondelēz na trh svoji vlastní čokoládu s názvem „Bio Noir“. Na trhu s bio čokoládou jsou také aktivní společnosti Cémoi, Ethiquable. Alter Eco a Jardin Bio. Svoje vlastní čokoládové výrobky mají také francouzské řetězce supermarketů Carrefour a Monoprix.

Zdroj: bio-info.cz

Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel