fbpx
Domů » Nezařazené » Fastfoodová gastronomie jako předmět

Fastfoodová gastronomie jako předmět

Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství Ahol v Ostravě připravuje nový studijní obor zaměřený na fastfoodovou gastronomii.

Chybí personál a  celosvětově se ve fastfoodech utratí 15 bilionů korun

„Důvodem je poptávka ze strany zaměstnavatelů, kterým chybějí kvalifikování odborníci,“ říká ředitelka školy Miriam Lacinová. Podle ní bude takový obor prvním v Česku. S jeho výukou začne škola od nového školního roku, a první absolventi tak vyjdou v roce 2021. „Podle ekonomických studií lidé v roce 2021 utratí celosvětově ve fastfoodech rekordních 700 miliard dolarů (skoro 15 bilionů korun),“ uvedla Lacinová. Škola počítá s otevřením jedné třídy pro 24 žáků a studenti budou mít praxi i přímo v provozech fastfoodů. Podle ní provozovatelům fastfoodů chybí kvalitní personál. „Dostáváme se přímo v Ostravě do kontaktu s franchisanty, kteří říkají, že nemají personál a potřebovali by, aby žáci uměli různé věci. Je pravda, že doteď jsme se na ty fastfoodové řetězce dívali skrz prsty, ale musím přiznat, že neprávem, protože ta náročnost provozu a standardy jsou opravdu velmi vysoko,“ řekla Lacinová. Dodala, že fastfoodová gastronomie je velmi specifický obor, který má velké nároky na kvalitu přípravy jídel, disciplínu a pracovní nasazení. „To všechno budeme naše žáky učit. Popularita řetězců rychlého stravování zejména mezi mladými lidmi neustále roste. Lídři trhu, McDonalds a Subway, mají dohromady po světě přes 70 000 restaurací a zaměstnávají téměř jeden milion zaměstnanců,“ připomněla ředitelka.