fbpx
Domů » Nezařazené » Barmani: environmentalisté BRČKA

Barmani: environmentalisté BRČKA

Jamie Poulton, ředitel londýnského baru Randall & Aubin, vyhlásil pod názvem Straw Wars válku koktejlovým brčkům z plastické hmoty. Ta jsou ze speciálních materiálů, které jsou nerecyklovatelné a jsou to tak i bary, kdo přispívá k současnému varovnému poměru mezi plastovým odpadem a planktonem ve světových mořích 6:1. A to ani nemluvíme o tom, že řada hostů si brčko z nápoje vyjme a vůbec je nepoužije. Řešení je vcelku nasnadě: buď brčka z upraveného recyklovatelného papíru (což je londýnská cesta), nebo původní slámky. Ty sice nevypadají dobře, mají příliš malý průměr, z hlediska recyklace nemají konkurenci, ale není snadné je sehnat.

JD Wetherspoon šel na problém zprvu trochu jinak

Řetězec devíti set britských pubů JD Wetherspoon šel na problém zprvu trochu jinak. Barmani začali poskytovat hostům brčka výhradně na požádání, od ledna přešli na papírovou alternativu. Bacardi vykročilo stejným směrem, ale tak říkajíc jinou nohou: tady vyhlásili přímo hnutí pod označením No Straw. Zatím pro své centrály v Severní Americe a ve Spojeném království, a výzvu omezili na své úředníky a domácí in-house happy hours, ale zato zahrnuli do akce i míchátka. Limit se jistě časem změní; někdo vypočítal, že den co den (!) se spotřebuje jen ve Spojených státech půl miliardy brček…

Pernod Ricard rozšířil tlak proti brčkům a míchátkům z plastů na svoje obchodní partnery

Pernod Ricard rozšířil tlak proti brčkům a míchátkům z plastů na svoje obchodní partnery a umínil si, že do roku 2020 sníží množství odpadků odvážených z jeho provozu na skládky z 913 tun na 0! K cíli vlastně vykročil už v druhé polovině minulého století založením Paul Ricard Oceanography Institute zaměřeným mj. na ochranu moří a oceánů. Diageo se přidalo. Aby ne. Brčko, které host použije po dobu kolem 20 minut, se v životním prostředí rozkládá dvě stě let. A to se ještě nerozloží zdaleka úplně.

Jak se postavíte k brčkovému fenoménu vy?