fbpx
Domů » Nezařazené » Ach, ten Michelin!

Ach, ten Michelin!

Nedávno vyšel nový ročník michelinské publikace Main Cities of Europe, která jako jediná zahrnuje hodnocení českých restaurací, bohužel pouze těch, které se nalézají v oblasti města Prahy.

Na toto zveřejnění čeští gastronomičtí odborníci dlouho toužebně čekali. Ve hře bylo mnoho neznámých. Čekali jsme především, že hvězdu Michelin konečně získá restaurace Grand Cru s šéfkuchařem Janem Punčochářem. Ta si ji totiž zaslouží už nejméně dva roky – a podle názoru mnoha odborníků, včetně mne, by měla mít nejen jednu, ale hvězdičky dvě. Inspektoři Michelinu však jsou stále opačného názoru. Nedali hvězdu této restauraci ani tentokrát. Žasneme.

Ani Paloma hvězdu nedostala

Někteří lidé z branže čekali, že hvězdu dostane restaurace Paloma v Průhonicích. Ta patří Andreji Babišovi a je to kopie stejnojmenné restaurace v Mougins na Azurovém pobřeží. Paloma v Mougins má dokonce hvězdičky dvě! A oficiálně je šéfkuchařem v Mougins i v Průhonicích stejný muž, Francouz Nicolas Decherchi! Ani ten však českou hvězdu nedostal.

Budeme mít už jen dvě hvězdy

Naopak jedna hvězda z Prahy zmizí! Restaurace Alcron s šéfkuchařem Romanem Paulusem o hvězdu přišla! To je rozhodnutí velice diskutabilní. Hvězdičky si tedy udržely už pouze dvě pražské restaurace: La Degustation Bohême Bourgeoise (šéfkuchař Oldřich Sahajdák) a Field (šéfkuchař Radek Kašpárek).

Ocenění Bib Gourmand

Ocenění Bib Gourmand, které se uděluje restauracím, kde se „dobře vaří za rozumné ceny“ ztratily pražské restaurace SaSaZu a Aureole. Těžko říct, jestli důvodem bylo horší vaření nebo nerozumné ceny. Naopak nově získala ocenění Bib Gourmand restaurace Bistrot 104 na Vinohradech (Korunní 104) a zařadila se tak vedle dosavadních držitelů: Divinis, Eska, Na Kopci, Sansho a Maso a Kobliha. Pikantní je jistě fakt, že Bistrot 104, tedy restauraci, která se proklamuje jako „fine dining ve skandinávském stylu“, pozvedl na vyšší úroveň šéfkuchař Pavol Pavlík, dříve zástupce Jana Punčocháře a potom šéf v Le Terroir, bezesporu vynikající kuchař, který však z neznámých důvodů z Bistrot 104 nedávno odešel, stejně jako někteří další zaměstnanci. Nyní tedy v restauraci pracuje úplně nový (v podstatě anonymní) tým, jehož se Bib Gourmand může týkat jen sotva.

Zdá se tedy, že Michelin nejenže pokračuje v „českých úletech“ (bylo jich už několik, vzpomeňme Maze, Cornichon apod.), ale dokonce se rozhodl dát českým restauracím řádné facky, které mají být hodně slyšet a vidět. Vůbec se nedivím některým šéfkuchařům (nejen českým), kteří o Michelinu hovoří s velkým pohrdáním.

Jedním slovem: trapné!

Text: Vladimír Poštulka Foto: Archiv