Domů » Archiv časopisu Gastro & Hotel » Letní pohodu s prázdninovým číslem Gastro&Hotel: pozvánka šéfredaktorky

Letní pohodu s prázdninovým číslem Gastro&Hotel: pozvánka šéfredaktorky

Léto je tu a s ním i doba dovolených. Většina z Vás se určitě někam chystá. Za odpočinkem, za poznáním, za dobrodružstvím nebo jen za sluncem a pohodou. A všichni, kteří se vydají do zahraničí, budou mít pak možnost srovnávat.Třeba úroveň služeb v restauracích, kavárnách, barech, penzionech a hotelech. A také si budou moct udělat vlastní obrázek o tom, jak na tom jsme u nás doma. Někde líp a jinde hůř…

Vraťme se z prázdnin nabiti energií

Ale pokud nám něco na cestách přijde dobré nebo přímo skvělé, měli bychom to vyhledávat a požadovat i po návratů domů. Dobrým příkladem jsou třeba potraviny, které jsou k dostání na pultech našich supermarketů. Ano, na toto téma toho bylo napsáno už hodně, ale když jsem letos vyrazila na svou dovolenou do Toskánska, znovu mě zasáhl ten rozdíl. Ať jdete do kteréhokoli italského supermarketu nebo si jen zajdete do malého krámku ve vesničce v horách, všude dostanete potraviny, které mají barvu, chuť a voní. Rajčata si vyberete alespoň z pěti druhů a všechny chutnají jako byste je utrhli na babiččině zahradě, cibulka vypadá jako by ji někdo právě vytáhl ze země. A ty sýry! A ta šunka! A mohla bych pokračovat… Prostě vše vypadá úžasně lákavě a na všechno dostanete chuť. A tak se ptám, proč nemůžeme dostat za svoje peníze „opravdové potraviny“ i v Čechách, proč jsme stále, jak se říká, odpadním košem Evropy? Nenechme si to líbit a bojujme společně. Požadujme rajčata s chutí rajčat, okurky s chutí okurek, sýr, který není ze syntetických náhražek a salám, který je z masa, a ne z kůže a sádla. Tohle není výzva k bojkotu velkoobchodních řetězců, je to jen výzva požadovat samozřejmé věci, jako jsou potraviny, které vypadají a chutnají, jak mají. Nákup od lokálních dodavatelů na farmářských trzích je skvělý trend, ale ne všichni mají čas dojít ve středu nebo v sobotu s košíkem na trh. Je potřeba, aby kvalitní potraviny byly standardem a nikoli výsadou. A je jen na nás, jestli si o to umíme říct…

Ať se léto vydaří

Doufám, že se si ze své dovolené přivezete spoustu krásných zážitků, a že si najdete čas také na přečtení nového čísla našeho časopisu, namíchali jsme pro Vás koktejl toho nejzajímavějšího, co hýbe pestrým a voňavým světem gastronomie.

Aby jste věděli, co na vás čeká na stránkách nejnovějšího čísla

3 Aktuálně                                                               

6 Aktuálně ze světa

8 Ze světa barů

10 Z vinařského světa

12 Paragrafy

GDPR: zvýšení ochrany osobních údajů

14 Akce

Zlatý kuchař 2016

16 Who is who

18 Téma

     Wellnes: Hra se smysly, co se vyplatí

24 Anketa hoteliérů

26 Manager

Stal jsem se šéfem…

28 Marketing

Jak optimalizovat provoz hotelu?

30 Hotel

Inspirace z Milána

32 Interview

s Hoteliérem roku, Radimem Benešem

34 Wellness&Spa

Hammam, očista po turecku

38 Technologie

Zaostřeno na myčky

42 Sezona

     Piknik aneb hostina v přírodě

45 Léto na grilu

49 Žhavé trendy zmrzlinových příchutí

54 Někdo to rád sladké – 5. část

Tvarohové těsto

58 Gourmet

      Palačinky „po francouzsku“

62 Coffee&Tea

Studená vs. ledová káva

64 Osobnost gastronomie

Blanc & Blanc, jmenovci a soupeři zároveň

66 Legenda

La Coupole, královna Montparnassu

68 Gastro&Travel

Vietnam (nejen) gurmánů ráj

71 Gastro&Víno

     Růžové tóny jara a léta

73 Světový styl rosé vín

74 Otestovali jsme pro vás…

76 Bar

Tady&Teď: Vermut

78 Gastro&Pivo

Výčepní zařízení, srdce každé hospody

80 Fejeton

 

Přeji Vám inspirativní čtení a letní dny plné pohody!

Kateřina Sobotková